Μάθημα : ΟΙΚΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ- Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Κωδικός : 0301001302

02  -  ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗ

Μάθημα

Η Οικιακή Οικονομία ασχολείται με την οικογένεια και γενικότερα με το ανθρώπινο περιβάλλον. Προσφέρει γνώση για τη δημιουργία ενός φυσικού, κοινωνικού, οικονομικού, πολιτισμικού αλλά και αισθητικού περιβάλλοντος, με σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας ζωης, την ευημερία του ατόμου, της οικογένειας και της κοινωνίας γενικότερα.

Γνωρίζοντας τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς της ηλικίας σου, το μάθημα αυτό φιλοδοξεί να διευρύνει τους ορίζοντές σου και να σταθεί κοντά στα προβλήματα σου. Θα σε βοηθήσει να γνωρίσεις και να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να αναπτύξεις κοινωνικότητα και ικανότητα για συνεργασία και συλλογική προσπάθεια.
Τις γνώσεις που σου παρέχει το μάθημα της Οικιακής Οικονομίας μπορείς να τις εφαρμόσεις στην οικογένειά σου και στον κοινωνικό σου χώρο και να τις συνδέσεις με άλλες γνώσεις που σου έχουν δοθεί < δίδονται μέσα από άλλα μαθήματα. Έτσι, θέματα διατροφής τα οποία αναλύονται στο βιβλίο αυτό μπορεί να συνδεθούν με τη Βιολογία και τη Χημεία, θέματα ενδυμασίας και κατοικίας με την Ιστορία.

ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ  

  • Περιεχόμενο μαθήματος

     Στο μάθημα της Οικιακής Οικονομίας ο μαθητής έρχεται σε επαφή με θέματα όπως η οικογένεια και ο κοινωνικός περίγυρος, τα οικονομικά της οικογένειας, η διατροφή και οι ομάδες τροφίμων, οι τρόποι πρόληψης ατυχημάτων και αγωγή υγείας καθώς επίσης ασχολούνται με την εξέλιξη της  κατοικίας  και της ενδυμασίας.

     

    Μαθησιακοί στόχοι

    Μέσα από τη διδασκαλία του μαθήματος επιδιώκεται:
    1. Να βοηθηθούν οι μαθητές στο να γίνουν υπεύθυνα άτομα και δημοκρατικοί πολίτες.
    2. Να αποκτήσουν, μέσα από τα θέματα της «Οικογενειακής Αγωγής», τάσεις συμπεριφοράς για αγάπη, σεβασμό και εκτίμηση προς τον άνθρωπο και τη ζωή.
    3. Να αναπτύξουν κλίσεις, ενδιαφέροντα και δεξιότητες, μέσα από την ποικιλία γνώσεων, που τους προσφέρουν οι θεματικές ενότητες της Οικιακής Οικονομίας.
    4. Να αποκτήσουν, με το πέρασμα από την οικογενειακή στην κοινωνική αγωγή,  εκτός από οικογενειακή, κοινοτική και κοινωνική ταυτότητα.
    5.  Να μάθουν μέσα από τις εφαρμογές να εκτιμούν ισότιμα την πνευματική και χειρωνακτική εργασία.
    6.  Να αναπτύξουν δημιουργική και κριτική σκέψη, να εθισθούν στη συλλογική προσπάθεια και τη συνεργασία.
    7. Να αποκτήσουν ικανότητες, προκειμένου να ακολουθούν δια βίου βασικές αρχές οργάνωσης, διαχείρισης, οικονομίας, υγείας, τεχνολογίας και πολιτισμού, λαμβάνοντας υπόψη τις ανθρώπινες αξίες.
    8. Να καλλιεργηθεί μέσα τους ο σεβασμός στα παραδοσιακά στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς μας και στις ιδιαιτερότητες του λαού μας.
    9. Να καλλιεργηθεί η αισθητική και κοινωνική ευαισθησία προς το περιβάλλον.

    Μέθοδοι διδασκαλίας

    Σε γενικές γραµµές η µαθητοκεντρική διδασκαλία επιβάλλεται κατά τη διδασκαλία των διδακτικών ενοτήτων του γνωστικού αντικειµένου της Οικιακής Οικονοµίας. Καλά θα είναι να συµµετέχουν οι µαθητές και οι µαθήτριες ενεργά. Η τάξη ανάλογα µε τη διδακτική ενότητα µπορεί να χωρίζεται σε οµάδες εργασίας. Οι µαθητές µπορούν να καταγράφουν τις προσωπικές τους εµπειρίες και να ανταλλάσσονται απόψεις. Έτσι θα παροτρύνονται να µαθαίνουν από αυτές. Με παραδείγµατα που αναφέρονται από τους ίδιους τους µαθητές είναι δυνατό να εντοπίζονται διάφορα προβλήµατα και να προτείνονται λύσεις. Καλά θα είναι να γίνεται περιγραφή ρόλων και να εντοπίζονται λανθασµένες πρακτικές, τάσεις και συµπεριφορές. Με µικροέρευνες από µαθητές είναι δυνατό να βγουν συµπεράσµατα και από αυτά να ξεκινήσει ή να διεξαχθεί η διδασκαλία µιας ή περισσοτέρων ενοτήτων. Οι µαθητές είναι δυνατό να ερµηνεύσουν ή και να υποδυθούν ρόλους. Έτσι µαθαίνουν ιδιότητες, χαρακτηριστικά, εκφράζουν τάσεις και δίνουν µηνύµατα. Από την άλλη πλευρά καταγράφουν και φέρνουν προς κρίση µηνύµατα από τα διάφορα Μ.Μ.Ε. Με τον τρόπο αυτό είναι δυνατό να βρεθούν τρόποι ελέγχου των επιθυµιών, λήψης αποφάσεων, ανάπτυξης κριτικής και δηµιουργικής σκέψης, ανάπτυξης πρωτοβουλιών κ.ά. 

    Με µικρές δηµιουργικές – συνθετικές εργασίες, οµαδικές ή ατοµικές αναπτύσσεται η προσωπικότητα των µαθητών (παρουσίαση στην τάξη) καθώς και η συνεργασία και άµιλλα µεταξύ τους. Ασκούνται µε ειδικά λογισµικά πακέτα. Συµµετέχουν στις διάφορες δραστηριότητες του σχολείου και µαθαίνουν διαµέσου αυτών όπως π.χ. µε την Αγωγή Υγείας, την Προστασία περιβάλλοντος, την ανακύκλωση, Προληπτικές ασκήσεις (ατυχηµάτων, πυρκαγιάς, πληµµύρας, σεισµού κ.ά.).

    Ύστερα από συνεννόηση µε το ∆ιευθυντή του σχολείου και τις απαραίτητες ενέργειες και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν, είναι δυνατό να γίνονται επισκέψεις (σε παιδικούς σταθµούς, λαϊκή ή κεντρική αγορά, εργοστάσια, συνεταιρισµούς εργαστήρια, µουσεία, τοπικές βιοτεχνίες και αλλού). Επίσης είναι δυνατό να προσκληθούν ειδικοί επιστήµονες όπως π.χ. Οδοντίατρος, Νοσηλευτής κ.ά

    Διδάσκοντες

    Παναγιωτακή Ειρήνη 

    ΠΕ80 ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ-ΠΕ79 ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΩΝ

    Προτεινόμενα συγγράμματα

    Εκπαιδευτικοί και μαθητές θα εργαστούν με βάση δύο σχολικά εγχειρίδια: 

    1. Οικιακη Οικονομία της Α' Γυμνασίου, ΙΝΣΤΤΟΥΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΟΣΕΩΝ "ΔΙΑΦΑΝΤΟΣ"

    2. Οικιακή Οικονομία της Β' Γυμνασίου, ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΟΣΕΩΝ "ΔΙΑΦΑΝΤΟΣ"

     

     

Ενότητες

      Ο θεσμός της οικογένειας και το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. 

Στο κεφάλαιο αυτό δίνεται ένα βασικό πλαίσιο παρουσίασης των εννοιών της οικιακής παραγωγής και γενικότερα της παραγωγικής δυνατότητας μιας οικονομίας. Επειδή η έννοια της παραγωγής συνδέεται άμεσα με τους συντελεστές αυτής, παρουσιάζονται οι παραγωγικοί συντελεστές και το βασικό οικονομικό πρόβλημα. Η δεύτερη υποενότητα θίγει την έννοια της οικογένειας με
βάση το ρόλο της και τη συμπεριφορά της στην οικονομία. Τέλος, σ’ αυτό το κεφάλαιο προσδιορίζονται η έννοια του οικογενειακού προϋπολογισμού, οι έννοιες της κατανάλωσης και της αποταμίευσης καθώς και η σημασία του συστήματος πληρωμών και των διαφορετικών τρόπων πληρωμής των αγαθών και των υπηρεσιών.

 

Ημερολόγιο

Προθεσμία
Γεγονός μαθήματος
Γεγονός συστήματος
Προσωπικό γεγονός

Ανακοινώσεις

Όλες...
  • - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -