Μάθημα : ΙΣΤΟΡΙΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Κωδικός : 1003020267
1003020267 - ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΟΥ
Περιγραφή Μαθήματος

Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΑ ΝΕΟΤΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ (15ος- 18ος αιώνας.)
Τον 15ο και 16ο αιώνα εκδηλώνεται στην Ευρώπη ένα καλλιτεχνικό και πνευματικό κίνημα που γνώρισε στους ανθρώπους μια νέα εικόνα του κόσμου, διαφορετική από αυτή που παρουσίαζε μέχρι τότε ο Μεσαίωνας.
Οι άθρωποι της Αναγέννησης γίνονται το επίκεντρο του ενδιαφέροντος λογίων και καλλιτεχνών.
- Μελετούν την κλασσική αρχαιότητα σε βάθος προκειμένου να αντλήσουν πνευματικό εξοπλισμό ( ονομάστηκε Ανθρωπισμός) και επιδιώκουν να αναβιώσουν τις αξίες της για να θεμελιώσουν έναν καινούργιο κόσμο. Διερύνουν τη σκέψη τους και τις δράσεις τους, χρησιμοποιούν το μυαλό τους, αναπτύσσουν κριτική σκέψη, επιδιώκουν την πρόοδο και εξέλιξη, πιστεύουν στην επιστήμη.
- Αγαπούν τη ζωή, θαυμάζουν το ωραίο, χαίρονται με τις χαρές της ζωής χωρίς φόβο και τύψεις. (όλα αυτά στον Μεσαίωνα ήταν μάταια και αμαρτωλά.)
Σημαντικές πόλεις της Ιταλίας όπως Φλωρεντία, Ρώμη, Μιλάνο, Βενετία είναι πολιτιστικά και πνευματικά κέντρα της Αναγέννησης. Η αστική τάξη στήριξε το κίνημα της Αναγέννησης.
Οι ανθρωπιστές ταξιδεύουν παντού στην Ευρώπη για να διαδώσουν τις νέες ιδέες και αγωνίζονται για μια καλύτερη κοινωνία. Ο Έρασμος (ανθρωπιστής λόγιος, ελληνιστής, μάχεται για μια Ευρώπη ειρηνική έλεγε: " Οι άνθρωποι δε γεννιούνται αλλά γίνονται"
Ιδρύονται πολλά σχολεία, κολέγια και πανεπιστήμια, τα μαθήματα σε αυτά πληθαίνουν. Έλληνες λόγιοι από Κωνσταντινούπολη δίδαξαν σε αυτά, πρόβαλαν τα ελληνικά γράμματα, ενίσχυσαν το ενδιαφέρον για τη συλλογή αρχαίων χειρογράφων. Έτσι συμβάλλουν στη διάδοση των νέων ιδεών της Αναγέννησης και Ανθρωπισμού.
Οικουμενικός άνθρωπος ( homo universalis)
Είναι ένας νέος τύπος ανθρώπου που οι ανθρωπιστές επιδιώκουν να διαμορφώσουν. Πιστεύουν ότι ο άνθρωπος πρέπει με προσωπικό αγώνα και με τις γνώσεις που θα αποκτήσει να καθορίσει το πεπρωμένο του. Ο άνθρωπος να επιδίδεται σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας και έτσι θα αποκτήσει μια πολυδιάστατη προσωπικότητα με ψυχικά, πνευματικά και σωματικά χαρίσματα.
1450 : Εφεύρεση τυπογραφίας από τον Γουτεμβέργιο. Αποτελεί ένα κοσμοιστορικό γεγονός που βοήθησε εκτός των άλλων και στην γρήγορη διάδοση της Αναγέννησης και του Ανθρωπισμού.
ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΕΣ:
Έρασμος
Τόμας Μορ
Φρανσουά Ραμπελαί
ΕΠΙΣΤΗΟΝΕΣ:
Κοπέρνικος (αστρονομία)
Κέπλερ (αστρονομία)
Γαλιλαίος (αστρονομία)
Βάκων (επιστήμη και φιλοσοφία)
ΓΡΑΜΜΑΤΑ:
15ος αι. ...Νικολό Μακιαβέλλι (Ο Ηγεμόνας)
16ος αι.
Μινγκουέλ ντε Θερβάντες (Δον Κιχώτης)
Ουίλιαμ Σαίξπηρ ( Άμλετ, Μάκβεθ, Οθέλλος)
ΤΕΧΝΗ
Μποτιτσέλι (1444-1510 )
Λεονάρντο ντα Βίντσι (1452-1519)
Μιχαήλ Άγγελος (1475-1564)
Τιτσιάνο (1477-1576)
Ραφαήλ Σάντι (1483-1520)
Δομήνικος Θεοτοκόπουλος ή el Greco = ο Έλληνας (1545-1614)
ΜΟΥΣΙΚΗ:
Πολυφωνική μουσική ...Κονσέρτο και συμφωνία
"ΜΟΝΑ ΛΙΖΑ Ή ΤΖΟΚΟΝΤΑ" ΛΕΟΝΑΡΝΤΟ ΝΤΑ ΒΙΝΤΣΙ 1504
https://www.alltimeclassic.net/o-mystikos-deipnos-tou-leonarnto-nat-bintsi-kai-o-symvolismos-tou/
ΜΙΧΑΗΛ ΑΓΓΕΛΟΣ "Η ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ " 1536 -1541
https://notaeaesthaeticae.blogspot.com/2016/10/capella-sistina.html
"Η ΣΧΟΛΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ" 1509 -1511 ΡΑΦΑΗΛ
https://philosophyreturns.gr/rafail-i-scholi-ton-athinon-1509-1511/
"Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΗ Orgaz" 1586 ΔΟΜΗΝΙΚΟΣ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΣ ή El GRECO
Ξεκινά "χονδρικά"από 1453 : Άλωση της Πόλης (Κωνσταντινούπολη) έως το 1821 : Ελληνική επανάσταση
Οι οθωμανοί κατακτούν περιοχές των Βαλκανίων και Αν. Ευρώπης. Υπήρχαν ακόμα και οι Βενετοί που είχαν κτακτήσει δυτικές περιοχές και Ιόνια νησιά μέχρι που κάποια στιγμή και αυτά πέρασαν στους Οθωμανούς.
Δύσκολα χρόνια με περιορισμούς και καταπιέσεις στους υπόδουλους πληθυσμούς ή ραγιάδες ( οι χριστιανοί που ζούσαν άθλια λόγω των φόρων και της καταπίεσης των Τούρκων).
Ο ελληνισμός ανέπτυξε δυνάμεις που του επέτρεψαν να ξεπεράσει την αρχική κρίση και στη συνέχεια να επαναστατήσει, 'οπως:
Δυνάμεις επιβίωσης :
- Η Εκκλησία και τα προνόμια
- Οι κοινότητες (οι Έλληνες κάθε χωριού ή πόλης αποτελούσαν μια κοινότητα, είχαν κύρος και δικαιοδοσίες, φορολογικές, εκπαιδευτικές...οι κοινοτικοί άρχοντες είναι οι πρόκριτοι )
- Οι Φαναριώτες (λαικοί αξιωματούχοι , μορφωμένοι, γλωσσομαθείς, απαραίτητοι στη διοίκηση της οθωμαν. αυτοκρατορίας)
- Αρματολοί και κλέφτες ( Αρματολοί = η οθωμαν. αυτοκρατ. δημιούργησε ένοπλα σώματα από Έλληνες , οι κλέφτες είναι ένοπλοι έλληνες που κατέφυγαν στα βουνά για να αποφύγουν την τυραννία, έκλεβαν για να ζήσουν)
- Οικονομικές και κοινωνικές μεταβολές : Μετά τον 17ο αι. παρατηρείται οικονομική ανάπτυξη, βοήθησαν οι παροικίες - συνεταιρισμοί-εταιρείες. έτσι δημιουργήθηκε η αστική τάξη ( οι εύποροι , έμποροι, βιοτέχνες, πλοιοκτήτες)
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Υπήρχαν σχολεία, κυρίως μετά τον 16ο αιώνα, και πολύ καλά μάλιστα.
13ος αι. Εφευρίσκεται η πυξίδα και ο αστρολάβος (έβρισαν το γεωγραφικό πλάτος με την παρατήρηση των άστρων) και οι πορτολάνοι (ναυτικοί χάρτες) και η καραβέλα που ήταν πλοία με μεγάλη χωρητικότητα και ταχύτητα. Επίσης η αντίληψη για τη σφαιρικότητα της γης βοήθησαν τις ανακαλύψεις.
Ο δρόμος του μεταξιού : μεταφορικά ονομάζουμε τον χερσαίο δρόμο που ακολουθούσαν οι ευρωπαίοι έμποροι, όπως ο Μάρκο Πόλο, για να βρουν χρυσό, αρώματα και καρυκεύματα στην Ανατολή.
Όταν όμως τον 15ο αι. οι Οθωμανοί με την κατάληψη του Βυζαντίου "έκοψαν" τον δρόμο αυτόν, οι έμποροι αναγκάζονται να πάνε από τη θάλασσα.
Οι Πορτογάλοι ξεκίνησαν πολλές αποστολές γιατί επιδίωκαν να ανακαλύψουν δρόμο για τις Ινδίες κάνοντας το γύρο της Αφρικής. Βάσκο ντε Γκάμα (1469-1524), φθάνει τελικά στις Ινδίες το 1498.
Χριστόφορος Κολόμβος από τη Γένοβα (1451-1506) επιχείρησε να φτάσει στις Ινδίες πλέοντας δυτικά από την Ισπανία.( πίστεψε στην αντίληψη περί σφαιρικότητας της γης). Έκανε 4 ταξίδια ανακαλύπτοντας περιοχές της κεντρικής Αμερικής χωρίς όμως να το ξέρει ότι βτρίσκεται σε μια νέα ήπειρο! Πίστευε ότι είναι στις Ινδίες .
Φερδινάνδο Μαγγελάνο (1480-1521), πορτογάλος : Έκανε τον πρώτο πρίπλου της γης από 1519-1522 και έτσι αποδείχθηκε για πρώτη φορά ότι η γη είναι σφαιρική .
Τα κίνητρα ήταν οικονομικά, κυρίως, αλλά και πολιτικά, θρησκευτικά (διάδοση χριστιανισμού), επιστημονικά, φιλοδοξίες ηγεμόνων αλλά και η περιέργεια για το άγνωστο και η ροπή προς τη γνώση.
Στη συνέχεια, Πορτογάλοι και Ισπανοί κατέκτησαν με τη βία τις περιοχές που ανακάλυψαν. Μετέτρεψαν τις νέες χώρες σε αποικίες τους.
Οι συνέπειες των ανακαλύψεων ήταν μεγάλες και ριζικές για τους ευρωπαίους:
- Δημιουργήθηκαν ισχυρά οικονομικά λιμάνια όπως Σεβίλλης, Λισσαβόνας, Αμβερσας.
- Αναπτύχθηκε η αστική τάξη
- Αναπτύχθηκαν επιστημονικοί κλάδοι (γεωγραφία, αστρονομία, βοτανική, εθνολογία)
Για τους λαούς της νέας ηπείρου ήταν καταστροφικές:
- Εκμετάλλευση που έφερε τη δουλεία,αποικιοκρατία, υπανάπτυξη και φτώχεια
Ημερολόγιο
Ανακοινώσεις
Όλες...- - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -