Περιγραφή Μαθήματος

Χημεία Γ΄Γυμνασίου - ένα πολύ ενδιαφέρον μάθημα
Μια προσπάθεια να δοθούν κι εδώ σημειώσεις του μαθήματος, ενισχυτικά στις σημειώσεις που κρατάτε στην τάξη.
Σας παρακαλώ προσπαθήστε να ενημερώσετε όλους τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές σας των τμημάτων της Γ (πλην του Γ5) για την ύπαρξη αυτού του μαθήματος στο e-class. Οι πρώτες σημειώσεις (θεωρία) βρίσκονται στην ενότητα ΟΞΕΑ - ΒΑΣΕΙΣ - ΑΛΑΤΑ.
Μια εκτεταμένη εισαγωγή πραγματοποιήσαμε στην τάξη. Στοιχεία της περιέχονται στις σημειώσεις της ενότητας "ΟΞΕΑ - ΒΑΣΕΙΣ - ΑΛΑΤΑ". Στη συνέχεια θα υπάρξουν και σημειώσεις για θέματα στα οποία αναφερθήκαμε στην τάξη, όπως η ηλεκτρονική δομή των ατόμων, η Φυσική του ατόμου, η λειτουργία ομοιοπολικών και οι ιοντικών δεσμών, περισσότερα για τον Περιοδικό Πίνακα των στοιχείων (που εξάλλου θα συζητήσουμε σε χωριστή ενότητα) κ.ά.
Γύρω από το "πρώτο" κεφάλαιο του βιβλίου της Γ΄Γυμνασίου, επιλέγουμε τον πυρήνα του περιεχομένου που θέλουμε να μας μείνει. Για να τα προσεγγίσουμε χρειαζόμαστε έννοιες και κατανόηση από την εισαγωγή, για αυτό και περιέχονται στοιχεία της στις σημειώσεις που αναρτώ εδώ. Εκτός από ορισμούς και ένα σκιαγράφημα του πυρήνα του κεφαλαίου, επιδιώκω να αναφερθώ στις χημικές εξισώσεις των σχετικών αντιδράσεων, ουσιαστικά ζητήματα αναλογιών: Πόσα ιόντα με πόσα ιόντα για ένα ηλεκτρικά ουδέτερο διάλυμα ή ιοντικό κρύσταλλο, πόσα με πόσα μόρια-άτομα αντιδρούν προκειμένου πόσα να παραχτούν. Θα ακολουθήσει στη συνέχεια νέα ανάρτηση με αξιόλογες ερωτήσεις και ασκήσεις.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΓΙΑ ΟΞΕΑ - ΒΑΣΕΙΣ - ΑΛΑΤΑ
ΠΡΟΣΟΧΗ: Μας ξέφυγαν δύο πράγματα (θα ανεβάσω τις σημειώσεις αυτές διορθωμένες):
α. Δεν είναι σωστό να πούμε πως το απιονισμένο νερό δεν δρα ούτε σαν οξύ ούτε σαν βάση. Εφόσον διαθέτει τόσο κατιόντα υδρογόνου όσο και ανιόντα υδροξειδίου μπορεί να δράσει ΚΑΙ σαν οξύ ΚΑΙ σαν βάση υπό κατάλληλες συνθήκες: Δηλαδή τόσο να δώσει πρωτόνια (όπως κάνει πχ αντιδρώντας με την αμμωνία ή το μεταλλικό νάτριο), είτε να πάρει πρωτόνια (όπως γίνεται κατά την διάλυση στο νερό ενός οξέος). Αυτή η προσέγγιση γενικεύει τη θεωρία του Arrhenius.
β. Όταν αναφερόμαστε στο pH, που εκφράζει την συγκέντρωση των κατιόντων υδρογόνου, ένας σημαντικός παράγοντας είναι η θερμοκρασία. Το pH του απιονισμένου νερού είναι ίσο με το 7 σε θερμοκρασία 25 °C και όχι σε κάθε θερμοκρασία.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Αναρτώ κάποιες ενδεικτικές ερωτήσεις για την ενότητα!
Ημερολόγιο
Ανακοινώσεις
Όλες...- - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -