Μάθημα : Εργαστήριο Μαγειρικής - Ζαχαροπλαστικής (δοκιμαστικό μάθημα)

Κωδικός : 1759011127

Μάθημα

Στο παρόν μάθημα θα παρουσιαστούν οι συνταγές που πρόκειται να εκτελεστούν με αναλυτικό και οπτικοποιημένο τρόπο, ώστε όλοι οι μαθητές/τριες να συμμετέχουν ενεργά στην εκπαιδευτική διαδικασία. Στο τέλος του μαθήματος, θα υπάρχουν δραστηριότητες αξιολόγησης και ερωτηματολόγια, για τον έλεγχο των γνώσεων των μαθητών/τριών και την αξιολόγηση της διδασκαλίας.

  • Περιεχόμενο μαθήματος

    Στο Εργαστήριο μαγειρικής- ζαχαροπλαστικής οι μαθητές/τριες έρχονται σε επαφή με υλικά και πρώτες ύλες τα οποία χρησιμοποιούν για την εκτέλεση απλών αλλά και σύνθετων συνταγών και μαθαίνουν να αναπτύσσουν και να εξελίσσουν τις δεξιότητες της αυτόνομης διαβίωσης. Για το  σκοπό αυτό, το πρόγραμμα του εργαστηρίου τους εκπαιδεύει στο χειρισμό των απαραίτητων εργαλείων και των αντίστοιχων οικιακών συσκευών που απαιτούνται για τη διαχείριση της τροφής στην καθημερινότητά τους. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην υγιεινή και στην καθαριότητα και ως εκ τούτου μέσω της εκπαίδευσης οι μαθητές/τριες μαθαίνουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται και ισχύουν στο χώρο του σχολείου, στο περιβάλλον του σπιτιού αλλά και σε επαγγελματικούς χώρους εστίασης. Τέλος, μαθαίνουν να προσανατολίζονται προς την υγιεινή διατροφή και να βελτιώνουν τις διατροφικές τους συνήθειες.

    Μαθησιακοί στόχοι

    Οι μαθητές/τριες επιδιώκεται να:

    • αναγνωρίζουν βασικά εργαλεία, σκεύη και συσκευές της κουζίνας,
    • γνωρίζουν βασικές έννοιες που συνδέονται με την μαγειρική (υλικά, βάρος, μέγεθος)
    • κατανοούν και ακολουθούν απλές και σύνθετες οδηγίες συνταγών,
    • προετοιμάζουν και παρασκευάζουν απλά και σύνθετα φαγητά και γλυκά,
    • αναγνωρίζουν ομάδες τροφίμων και υλικά,
    • εφαρμόζουν κανόνες καθαριότητας, υγιεινής και ασφάλειας,
    • αναπτύσσουν δεξιότητες συνεργασίας και αυτονομίας στην κουζίνα,
    • υιοθετούν πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

    Διδάσκοντες

    Χρυσαυγή Γαλανάκη ΠΕ 88.04 - Διατροφής

    Ομάδα στόχος

    Το μάθημα απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες που φοιτούν στο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Τυμπακίου ηλικίας 14-28 ετών, με κατεύθυνση το εργαστήριο Μαγειρικής – Ζαχαροπλαστικής και χρειάζονται δομημένη, πρακτική και υποστηριζόμενη εκπαίδευση στις δεξιότητες καθημερινής διαβίωσης. Τέλος, υποστηρίζει τη μαθητεία που τους προετοιμάζει για την επαγγελματική αποκατάσταση και ένταξη στην αγορά εργασίας, ενισχύοντας δεξιότητες που σχετίζονται με τον επαγγελματικό χώρο της εστίασης για μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Ενότητες

Σκοπός:

Σκοπό του προγράμματος, αποτελεί η προώθηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών που συμβάλλουν στην υιοθέτηση ενός ευέλικτου και υγιεινού τρόπου διατροφής, με απώτερο στόχο την προαγωγή της ποιότητας της ζωής των μαθητών / τριών, την πρόληψη και την ευεξία. 

Μαθησιακά αποτελέσματα:

Σε επίπεδο μάθησης κατά την ολοκλήρωση της διδακτικής ενότητας επιδιώκεται οι μαθητές/- τριες:

Σε επίπεδο γνώσεων:

  • να αναγνωρίζουν τα σκεύη και τα υλικά και να επιλέγουν τα κατάλληλα για την εκτέλεση της συνταγής

Σε επίπεδο δεξιοτήτων:

  • να εκτελούν σωστά τα βήματα για την παρασκευή της συνταγής,
  • να χρησιμοποιούν με ασφάλεια το μαχαίρι και το πίλερ (αποφλοιωτής),
  • να εφαρμόζουν σωστά τους κανόνες υγιεινής που τηρούνται κατά την εκτέλεση μιας συνταγής

Σε επίπεδο στάσεων:

  • Συναισθηματικού τομέα:
  • να ενθαρρυνθούν στην παρασκευή υγιεινών συνταγών και στην αύξηση της κατανάλωσης φρούτων
  • Ψυχοκινητικού τομέα:
  • να οργανώνουν τα βήματα της συνταγής και να συνεργάζονται για την εκτέλεση της,
  • να συζητούν τα οφέλη της κατανάλωσης των φρούτων για τον ανθρώπινο οργανισμό

Ημερολόγιο

Προθεσμία
Γεγονός μαθήματος
Γεγονός συστήματος
Προσωπικό γεγονός

Ανακοινώσεις

Όλες...
  • - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -