Μάθημα : ΙΣΤΟΡΙΑ γ' Γυμνασίου
Κωδικός : 2914010511
2914010511 - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΥΡΙΛΙΩΜΗΣ
Περιγραφή Μαθήματος

Ο Ιωάννης Καποδίστριας άσκησε την εξωτερική πολιτική του με επιτυχία δημιουργώντας ένα ανεξάρτητο ελληνικό κράτος τα όρια του οποίου καθορίστηκαν με τη συνθήκη της Κωνσταντινούπολης, κάποιους μήνες μετά τη δολοφονία του. Την ίδια περίοδο η κατάσταση στη Ελλάδα είναι δυσχερής. Ο εμφύλιος πόλεμος προκάλεσε την παρέμβαση των Μ. Δυνάμεων που αποφάσισαν να τοποθετήσουν τον Όθωνα στον ελληνικό θρόνο.
- Όταν ο Καποδίστριας έφτασε στην Ελλάδα, στα νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου παρέμεναν αιγυπτιακά στρατεύματα και στην Στερεά Ελλάδα τουρκικά.
- Η τελευταία μάχη εναντίον των εχθρικών στρατευμάτων δόθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου στην Πέτρα της Βοιωτίας. Τις ελληνικές δυνάμεις οδηγούσε ο Δημ. Υψηλάντης.
- Στο μεταξύ ο Καποδίστριας έδειξε ενδιαφέρον για τον βαθμό ανεξαρτησίας του νεοσύστατου κράτους. Με το Πρωτόκολλο του 1830 ορίστηκε το ελληνικό κράτος ως ανεξάρτητο.
- Με τη συνθήλη της Κωνσταντινούπολης (1832) αποφασίστηκαν τα βόρεια σύνορά του να φτάνουν στη γραμμή Αμβρακικού - Παγασητικού. Το νέο κράτος κατείχε τα εδάφη της Πελοποννήσου, της Στερεάς, της Εύβοιας, των βορείών Σποράδων, των νησιών του Αργοσαρωνικού και των Κυκλάδων.
- Η επιλογή του Καποδίστρια να δημιουργήσει ένα ισχυρό, συγκεντρωτικό κράτος, κατά τα δυτικά πρότυπα, προκάλεσε αντιδράσεις.
- Πρώτα απ’ όλα δυσαρεστήθηκαν οι πρόκριτοι με τοπική εξουσία (Π. Μαυρομιχάλης), πλούσιοι πλοιοκτήτες (Γ. Κουντουριώτης) και οι έμπειροι στα πολιτικά Φαναριώτες (Α. Μαυροκορδάτος).
- Ακόμα και διανοούμενοι, όπως ο Αδ. Κοραής, καυτηρίαζαν τον αυταρχισμό του Καποδίστρια και αξίωναν την παραχώρηση συνταγματικών ελευθεριών.
- Επίσης, η Αγγλία και η Γαλλία υποκινούσαν τις αντικαποδιστριακές κινήσεις θεωρώντας τον Κυβερνήτη όργανο της Ρωσίας.
- Στις αρχές του 1830 σημειώθηκαν εξεγέρσεις και αργότερα ο Α. Μιαούλης, αντίπαλος πλέον του Κυβερνήτη, ανατίναξε στον Πόρο τα δύο μεγαλύτερα ελληνικά πολεμικά πλοία.
- Στην Ύδρα, κέντρο της αντιπολίτευσης, η εφημερίδα Απόλλων προπαγάνδιζε τη δολοφονία του Κυβερνήτη.
- Η ένταση κορυφώθηκε όταν ο Καποδίστριας φυλάκισε τον πρόκριτο της Μάνης Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη θεωρώντάς τον υπεύθυνο για αντικυβερνητικές κινήσεις.
- Ο Καποδίστριας δολοφονήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 1831 από τους Κωνσταντίνο και Γεώργιο Μαυρομιχάλη.
- Μετά τη δολοφονία του Καποδίστρια στην Ελλάδα ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος ο οποίος θορύβησε τις Δυνάμεις και προκάλεσε την επέμβασή τους, για να αποτρέψουν τη δημιουργία μιας εστίας αναταραχής στη νοτιοανατολική Μεσόγειο,
- Με τη συνθήκη του Λονδίνου (1832) όρισαν ως απόλυτο μονάρχη της Ελλάδας τον Όθωνα, τον 17χρονο γιο του βασιλιά της Βαυαρίας Λουδοβίκου Α΄ και χορήγησαν στην Ελλάδα 20.000.000 φράγκα ως πρώτη δόση ενός δανείου που θα έφτανε συνολικά τα 60.000.000 φράγκα.
- Η οικονομική κατάσταση των αγροτών χειροτέρευε και στην ύπαιθρο αναπτυσσόταν η ληστεία.
- Η Ελλάδα αδυνατούσε να εξοφλήσει τα δάνειά της, με αποτέλεσμα οι Δυνάμεις να επιβάλουν οικονομικό έλεγχο στη χώρα και περικοπή των κρατικών δαπανών.
- Οι στρατιωτικοί, από τα πρώτα θύματα των περικοπών, στράφηκαν εναντίον του Όθωνα.
- Ο βασιλιάς, όπως και οι αντιβασιλείς πιο πριν, ενίσχυαν κάποιο από τα κόμματα περιθωριοποιώντας τα άλλα, γεγονός που προκάλεσε δυσαρέσκεια και έντονη κινητοποίηση εκ μέρους τους με πρωτεργάτες τους Κωλέττη, Μαυροκορδάτο, Λόντο και Ανδρέα Μεταξά.
http://photodentro.edu.gr/v/item/ds/8521/9597
Να εντοπίσετε στον παραπάνω σύνδεσμο την πηγή 2 και να συζητήσετε τις αιτίες που προκάλεσαν την επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843.
- Τη νύχτα της 2ης προς την 3η Σεπτεμβρίου 1843 δυνάμεις της φρουράς της Αθήνας και πολλοί πολίτες με επικεφαλής τον συνταγματάρχη Δημήτριο Καλλέργη και τον αγωνιστή του ’21 Μακρυγιάννη συγκεντρώθηκαν έξω από τα ανάκτορα (σημερινή Βουλή).
- Αίτημα: η παραχώρηση συντάγματος που θεωρούνταν ότι θα απάλλασσε τη χώρα από τους Βαυαρούς και θα την ανακούφιζε από την οικονομική και κοινωνική κρίση.
- Ο βασιλιάς αρχικά αρνήθηκε, αλλά υποχρεώθηκε τελικά να προκηρύξει εκλογές για Εθνοσυνέλευση από την οποία θα ψηφιζόταν σύνταγμα.
- Έτσι, τελείωσε η περίοδος της απόλυτης μοναρχίας του Όθωνα η οποία είχε διάρκεια από το 1835-1843.
Ημερολόγιο
Ανακοινώσεις
Όλες...- - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -