Περιγραφή Μαθήματος
.png)
Το Scratch είναι μια διερμηνευόμενη δυναμική οπτική γλώσσα προγραμματισμού βασισμένη και υλοποιημένη σε Squeak. Όντας δυναμική, επιτρέπει σε αλλαγές του κώδικα ακόμη και κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης των προγραμμάτων. Έχει ως στόχο τη διδασκαλία εννοιών προγραμματισμού σε παιδιά και εφήβους και να τους επιτρέψει να δημιουργήσουν παιχνίδια, βίντεο και μουσική. Μπορεί να μεταφορτωθεί δωρεάν και χρησιμοποιείται σε μια ευρεία ποικιλία δράσεων εντός και εκτός του σχολείου ανά τον κόσμο.
Το όνομα Scratch παραπέμπει στην τεχνική του scratching στα παλαιά πικάπ, και αναφέρεται τόσο στη γλώσσα όσο και στην υλοποίηση της. Η ομοιότητα προς το scratching στη μουσική είναι η εύκολη επαναχρησιμοποίηση κομματιών: στο Scratch όλα τα αλληλεπιδραστικά αντικείμενα, γραφικά και ήχοι μπορούν εύκολα να εισαχθούν σε ένα νέο πρόγραμμα και να συνδυαστούν με νέους τρόπους. Έτσι οι αρχάριοι μπορούν να λάβουν γρήγορα αποτελέσματα και αποκτούν κίνητρο να προσπαθήσουν περαιτέρω.
Ο ιστότοπος δείχνει ταχεία ανάπτυξη της κοινότητας του Scratch: από το Μάρτιο 2007 ως τον Ιούνιο 2008, άνω των 119,000 λογαριασμών έχουν καταχωρηθεί, με άνω των 148,000 έργων να έχουν φορτωθεί. Η ταχέως αυξανόμενη διεθνής κοινότητα έχει μεταφράσει το Scratch σε διάφορες γλώσσες, με περισσότερες υπό εξέλιξη.
Η δημοτικότητα του Scratch στην εκπαίδευση οφείλεται στην ευκολία με την οποία μπορούν να δημιουργηθούν προγράμματα: οι εντολές και οι δομές δεδομένων είναι απλές και είναι τουλάχιστον μερικά γραμμένες στην καθομιλουμένη, και η δομή του προγράμματος μπορεί να σχεδιαστεί όπως ένα παζλ, με αποσπώμενα κομμάτια κώδικα που μπορούν να μετακινηθούν και προσαρμοστούν μαζί.
Στην παρακάτω εικόνα παρουσιάζεται το περιβάλλον του Scratch στον φυλλομετρητή και περιέχονται διαδραστικά σημεία: Κάντε κλικ σε κάθε σημείο για να δείτε πώς λέγεται η κάθε περιοχή και τι κάνει.
Κάποια Βασικά σημεία:
- Οι βασικές περιοχές του περιβάλλοντος εργασίας του Scratch είναι τέσσερις: Σκηνή, Περιοχή σεναρίων, Παλέτα εντολών και Λίστα των αντικειμένων (ή μορφών).
- Η Σκηνή είναι ο χώρος όπου "ζωντανεύουν", κινούνται και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους τα αντικείμενα (σύμφωνα με τα σενάρια που τους έχουμε φτιάξει).
- Η Λίστα των αντικειμένων παρουσιάζει μικρογραφίες όλων των αντικειμένων του έργου. Το όνομα της κάθε αντικειμένου εμφανίζεται κάτω από τη μικρογραφία του.
- Για να δούμε ή να επεξεργαστούμε τα σενάρια, τις ενδυμασίες και τους ήχους ενός αντικειμένου, κάνουμε κλικ πάνω στη μικρογραφία του στη Λίστα των αντικειμένων ή κάνουμε διπλό κλικ πάνω στο ίδιο το αντικείμενο μέσα στη Σκηνή. (Το επιλεγμένο αντικείμενο είναι "μαρκαρισμένο" με μπλε περίγραμμα μέσα στη Λίστα των αντικειμένων).
- Για να προγραμματίσουμε ένα αντικείμενο, σέρνουμε εντολές (τουβλάκια) από την Παλέτα εντολών προς την Περιοχή σεναρίων. Για να εκτελεστεί μια εντολή, κάνουμε κλικ επάνω της.
- Δημιουργούμε σενάρια ενεργειών (προγράμματα) ενώνοντας εντολές μεταξύ τους. Όταν σέρνουμε μία εντολή μέσα στη Περιοχή σεναρίων, μία γκρι υπογράμμιση υποδεικνύει πού μπορούμε να την αφήσουμε ώστε να δημιουργήσει μια σωστή ένωση με άλλη εντολή.
Για να μεταβείτε στη σελίδα του Scratch πατήστε εδώ: https://scratch.mit.edu/projects/editor
Ημερολόγιο
Ανακοινώσεις
Όλες...- - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -