Μάθημα : Θρησκευτικά Γ΄Γυμνασίου
Κωδικός : G1277156
G1277156 - ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥ
Περιγραφή Μαθήματος

Το μάθημα απευθύνεται στους μαθητές της Γ΄Γυμνασίου. Είναι δίωρο εβδομαδιαίως και από το σχολικό έτος 2018-2019 και εξής δεν εξετάζεται γραπτά στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις του Ιουνίου, αλλά υπολογίζεται στο Μέσο Όρο της βαθμολογίας της τάξης.
-
Διδάσκοντες
Κυριάκου Αγγελική
Θεολόγος
Μέθοδοι αξιολόγησης
Δύο ωριαία, προειδοποιημένα, επαναληπτικά διαγωνίσματα, ένα για κάθε τετράμηνο.
Δύναται σε κάθε ένα από τα δύο εξάμηνα να υπάρξουν γραπτές, ολιγόλεπτες απροειδοποίητες εξετάσεις στο μάθημα της ημέρας (Τεστ).
Ενεργή συμμετοχή στο μάθημα και στις δραστηριότητες που υλοποιούνται κατά τη διδασκαλία ομαδικά ή ατομικά.
Υλοποίηση των κατ΄οίκον εργασιών.
Σε κάθε μάθημα να υπάρχουν τα απαραίτητα υλικά: 1) Σχολικό Εγχειρίδιο
2) Τετράδιο εργασιών και Σημειώσεων
3) Οι τυχόν φωτοτυπίες που διαμοιράζονται από το διδάσκοντα.
Οι σχέσεις των χριστιανών μεταξύ τους είναι σχέσεις αδελφικές. Ο κοινός πατέρας όλων είναι ο Θεός που μας καθιστά όλους αδελφούς πέρα από κάθε φυλετική ή άλλη διάκριση. Η ενότητα αυτή παρομοιάζεται με ένα σώμα στο οποίο κεφαλή είναι ο Χριστός. Η Εκκλησία είναι το αδιάσπαστο Σώμα του Χριστού που λειτουργεί από την Πεντηκοστή έως σήμερα.
Το υπέρτατο σημείο της αδελφοσύνης των χριστιανών αισθητοποιείται στη Θεία Κοινωνία.
Σε αυτή τη διδακτική ενότητα θα μας απασχολήσει η παρουσία της Ορθοδοξίας στο σύγχρονο κόσμο. Θα διαπιστώσουμε το εύρος της που αγκαλιάζει όλο τον κόσμο ως "Μία, Αγία και Καθολική Εκκλησία". Επίσης θα αναφερθούμε συνοπτικά στο γενικότερο τρόπο διοίκησης.
"Κυριακή Προσευχή" ονομάζεται η γνωστή σε όλους μας προσευχή "Πάτερ ημών". Ονομάστηκε έτσι διότι μας την δίδαξε ο ίδιος ο Κύριος. Είναι απλή και κατανοητή από όλους. Είμαι σίγουρη πως οι πιο πολλοί από εσάς τη γνωρίζετε ήδη. Παρόλα αυτά θα σας παράτρυνα να εξασκηθείτε σε αυτή για να την απαγγέλετε καλά. Στις δύσκολες στιγμές, αλλά και στις ευχάριστες δεν χρειάζονται πολλά λόγια, ένα "Πάτερ ημών" , μία ευχαριστία στον "Πατέρα μας", αρκεί.
Σε αυτή τη διδακτική ενότητα θα προσεγγίσουμε το ζήτημα της πίστης στο Χριστιανισμό. Θα δούμε πώς η πίστη μπορεί να είναι ελεύθερη ανταπόκριση στο κάλεσμα του Θεού, μέσα από το παράδειγμα της πίστης του Αβραάμ. Επίσης θα προσεγγίσουμε και την πίστη ως ελεύθερη και αβίαστη ανταπόκρισμη στην πρόσκληση του Θεού μέσα από το "Γένοιτό μοι κατά το ρήμα Σου" της Θεοτόκου.
Αντιλαμβανόμαστε τη χριστιανική ηθική πρόταση για τη ζωή ως σχέση (με το Θεό, το συνάνθρωπο, την κτίση). Διακρίνουμε τη χριστιανική ηθική από τον ηθικισμό.
Τι σημαίνει Διακονία; Τι σημαίνει Ιεραποστολή΄Πώς συνδέονται και τα δύο;
Στο μάθημα αυτό, αφού πρώτα σχολιάσουμε, πώς χρησιμοποιούνται σήμερα οι παραπάνω λέξεις, στη συνέχεια θα ξεδιπλώσουμε τη χριστιανική τους έννοια, τη γεμάτη θυσία και αγάπη.
iv. Σελ. 38-40. Στην ενότητα αυτή θα εξετάσουμε πώς επήλθε η διάσπαση στην ανθρωπότητα και πότε και με ποιον τρόπο αποκαταστάθηκε αυτή η ενότητα. Στη συνέχεια θα δώσουμε δύο παραδείγματα έμπρακτης αποκατάστασης της ενότητας "άνευ όρων και προϋποθέσεων".
Σε αυτή τη θεματική ενότητα θα προσπαθήσουμε να αντιληφθούμε τις διαφορές μεταξύ Ορθόδοξης Ανατολικής Εκκλησίας και των άλλων Ομολογιών, όπως της Ρωμαιοκαθολικής και των άλλων Προτεσταντικών.
Θα αναφερθούμε στα ιστορικά στοιχεία του σχίσματος, στην έννοια της αίρεσης, στην διατήρηση της Ενότητας της εκκλησίας και στις προσπάθειες που κατά καιρούς έγιναν στο πλαίσιο της αποκατάστασης αυτής της ενότητας.
Οι συγκρούσεις και οι αντιπαραθέσεις δεν ανήκουν στο πνεύμα της Εκκλησίας. Όπως έχουμε αναφέρει και στην αρχή των μαθημάτων μας, η Αδελφοσύνη είναι κεντρική έννοια του Χριστιανισμού. Ωστόσο, πρέπει να γίνει μία σημαντική διάκριση μεταξύ της χριστιανικής αγάπης για όλους τους ανθρώπους και της Ομολογίας της πίστης.
Στη συζήτηση των προσεχών μαθημάτων θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε τι σημαίνει "αίρεση", "σχίσμα", Ρωμαιοκαθολικός, Προτεστάντης κ.ά.
Θα πληροφορηθούμε για τα ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στο Σχίσμα του 1054 και θα γίνει αναφορά στο θρησκευτικό "χάρτη" της σημερινής χριστιανοσύνης.
Στην ενότητα αυτή θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε γνωστικά την Ομολογία της παπικής Εκκλησίας. Θα πληροφορηθούμε για την εξάπλωση του παπισμού στον κόσμο και στο χρόνο. Θα πληροφορηθούμε για την πορεία του ρωμαιοκαθολικισμού στο Μεσαίωνα και βασικά στοιχεία του.
Στα μαθήματα που καλύπτουμε σε αυτήν τη Διδακτική Ενότητα, περιγράφουμε το χριστιανικό κόσμο από το Σχίσμα έως σήμερα. Στα επόμενα μαθήματα θα αναφερθούμε στην εμφάνιση των προτεσταντικών ομολογιών ως αντίδραση στην παπική Εκκλησία.
Η παπική Εκκλησία δεν έμεινε αδρανής. Συγκάλεσε μία μεγάλη σύνοδο το 1869-1870. Αυτή η σύνοδος ως μία προσπάθεια Αντιμετάρρυθμισης μέσα στη Μεταρρύθμιση των Διαμαρτυρομένων δεν έλυσε πολλά ζητήματα. Είναι η Α΄Βατικανή Σύνοδος (1869-1870).
Το 1962 έχουμε την έναρξη μίας νέας μεγάλης Συνόδου της παπικής ομολογίας που θα μείνει γωστή ώς η Β΄ Βατικανή Σύνοδος (1962-1965).
Στην ενότητα αυτή θα ξεναγηθούμε στα ιστορικά γεγονότα της εξαπλώσεως της Μεταρρύθμισης και θα γνωρίσουμε τους πρωταγωνιστές της.
Βυζαντινή ψηφιδωτή παράσταση της Γεννήσεως του Χριστού. Ι.Μονή Δαφνίου 11ος αι. Ένα παγκόσμιο αριστούργημα τέχνης.
Η μεγάλη Δεσποτική εορτή των Χριστουγέννων γιορτάζεται με μεγαλοπρέπεια σε όλο το Χριστιανικό κόσμο. Το μυστήριο της Θείας Ενσάρκωσης συνιστά ένα ακόμη μεγάλο βήμα στο σχέδιο της Θείας Οικονομίας για τη σωτηρία του πεπτωκότος ανθρώπου από τη φθορά και το θάνατο.
Πού βρίσκονται τα "Κοτύωρα";
Δείτε μερικές φωτογραφίες από τον τόπο όπου τραγουδούσαν αυτά τα ωραία κάλαντα. Ποιούς καθηγητές θα ρωτήσετε να σας βοηθήσουν; Θα πρότεινα Μουσικό, Ιστορικό και Καθηγητή Γεωγραφίας. Εσείς τι προτείνετε;
Ένα μικρό βίντεο για τη Μεγάλη γιορτή των Θεοφανείων.
Η επίσημη Εκκλησία της Μεγάλης Βρετανίας. Εντάσσεται στις μεταρρυθμιστικές κινήσεις για ανεξαρτητοποίηση από τον Πάπα, αλλά δεν αποτελεί ιδιαίτερο δόγμα. Συνδυάζει στοιχεία του Λουθηρανισμού και του Καλβινισμού. Ανώτερος Εκκλησιαστικός άρχοντας / προκαθήμενος της Εκκλησίας είναι ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρυ.
Ο Ιουδαϊσμός είναι μία από τις θρησκείες της Βίβλου ή αλλιώς αβρααμικές. Ο Γενάρχης των Εβραίων Αβραάμ μας είναι ήδη γνωστός από τις πρώτες διδακτικές ενότητες του σχολικού έτους, όταν τον θαυμάσαμε για την πίστη του στον ένα Θεό.
Ο Ιουδαϊσμός είναι μία μονοθεϊστική θρησκεία με την οποία θα ασχοληθούμε στα παρόντα μαθήματά μας.
Στα επόμενα μαθήματα θα μας απασχολήσει η δεύτερη μεγαλύτερη θρησκεία στον κόσμο, όσον αφορά τον αριθμό των πιστών της, το Ισλάμ. Θα παρουσιαστεί η θρησκεία της "Υποταγής" και θα εξηγήσουμε κάποια βασική ορολογία.
Στα επόμενα μαθήματα θα μεταφερθούμε σε μέρη μακρινά και έξω από το πολιστιστικό μας υπόβαθρο. Οι μακρινές Ινδίες έχουν να παρουσιάσουν μία από τις πιο αρχαίες καταγραφές της εναγώνιας προσπάθειας του ανθρώπου να γνωρίσει το Θείο. Ο Ινδουϊσμός ή Βραχμανισμός, είναι ο επόμενος σταθμός μας. Προαπαιτούμενη έννοια για να προσεγγίσουμε το θρησκευτικό αυτό φαινόμενο είναι η απουσία της πίστης σε ένα προσωπικό Θεό. Η απρόσωπη και απόμακρη δύναμη, το "Μπράχμαν", δεν βλέπει, δεν ακούει και δεν αισθάνεται. Απλά υπάρχει αιώνια. Δεν είναι τυχαίο που το αριθμητικό στοιχείο "μηδέν" είναι"προσφορά" των Ινδών.
Ο Βουδισμός ανήκει στα ανατολικά θρησκεύματα και συγκεκριμένα μπορούμε να τον εξετάσουμε σε συσχέτιση με τον Ινδουϊσμό. Ο Βουδισμός προτείνει τη δική του "οδό" για το σπάσιμο της Σαμσάρα και την επίτευξη της Νιρβάνα, το ζητούμενο της θρησκείας του Ινδουϊσμού.
Διανύουμε την περίοδο της Μεγάλης Σαρακοστής και συγκεκριμένα την Καθαρά Εβδομάδα, δηλαδή την πρώτη εβδομάδα της. Η έναρξη έγινε με την γνωστή σε όλους σας "Καθαρά Δευτέρα" που σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας. Από την πρώτη Παρασκευή της Μεγάλης Σαρακοστής και για τέσσερις Παρασκευές ακόμη , θα ψέλνεται στην Εκκλησία η ακολουθία των Χαιρετισμών με αποκορύφωμα την τελευταία Παρασκευή που ονομάζεται ο "Ακάθιστος Ύμνος". Ποια είναι όμως τα ιστορικά και ηρωϊκά γεγονότα που αποτέλεσαν την έναρξη αυτής της έκφρασης ευγνωμοσύνης στην Παναγία; Ποιος είναι ο συνθέτης αυτού του παγκόσμιου λογοτεχνικού θησαυρού;
Αφού δείτε την παρουσίαση με τον τίτλο "Ο Ακάθιστος Ύμνος", που έχει αναρτηθεί στα "έγγραφα", θα μπορέσετε προαιρετικά να δοκιμάσετε τις γνώσεις σας. Καλή διασκέδαση!
Η μεγαλύτερη εορτή του Χριστιανισμού. Η στιγμή που όλη η ανθρωπότητα λαχταράει από την αυγή της παρουσίας της στη γη.
Η συμμετοχή στο Θείο Πάθος δεν είναι απλή ανάμνηση. Είναι βίωμα. Ας βιώσουμε αυτά τα γεγονότα.
Ημερολόγιο
Ανακοινώσεις
Όλες...- - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -