Μάθημα : Φυσική Β Γυμνασίου

Κωδικός : G1701334

Physics B Gymnasiou  -  ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗΣ

Μάθημα

ΦΥΣΙΚΗ Β' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

  • Μαθησιακοί στόχοι

    Δυο λόγια για το μάθημα 

    Το μάθημα της Φυσικής στην Β΄Γυμνασίου φιλοδοξεί να αναδείξει την επιστήμη της Φυσικής , ως επιστήμη της καθημερινής ζωής.

    Μας δίνει την δυνατότητα και τα απαραίτητα εργαλεία για να ερμηνεύσουμε τα φυσικά φαινόμενα.

    Μάλιστα όχι μόνο να μπορούμε να τα εξηγήσουμε αλλά και να προβλέψουμε την εξέλιξή τους στο χρόνο.

    Σκοπός του μαθήματος στην Β΄Γυμνασίου είναι η κατανόηση της Φυσικής σε ένα βαθύτερο επίπεδο. Για να γίνει αυτό οι μαθητές θα διδαχθούν θεωρία και ασκήσεις.

    Για την καλύτερη κατανόηση της θεωρίας θα γίνουν τα απαραίτητα παραδείγματα και για τις ασκήσεις θα υπάρξει μιά μεθοδολογία για την ανάλυση των δεδομένων και των ζητούμενων και για την εφαρμογή των απαραίτητων μαθηματικών εργαλείων που θα χρησιμοποιηθούν.

    Η διεύθυνση του διαδικτυακού μαθήματος είναι 

    https://minedu-secondary.webex.com/meet/nkalog

    Η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι : 

    nkalog@sch.gr

    ΝΙΚΟΣ  ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗΣ

    Καθηγητής Φυσικής

     

Ενότητες

Οι δυνάμεις  δρουν πάνω μας καθημερινά, αν και πιθανότατα δεν τραβούν την προσοχή μας.

Η βαρύτητα μας κρατά στη γη και αναγκάζει τον πλανήτη μας να περιστρέφεται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο. Ηλεκτρομαγνητικές δυνάμεις μέσα στα άτομα του σώματός μας εμποδίζουν τα υποατομικά σωματίδια να διασκορπιστούν. Οι δυνάμεις τριβής μας επιτρέπουν να περπατάμε χωρίς να γλιστράμε, να τρέχουμε και να κρατάμε το ποτήρι. Το μαγνητικό πεδίο που δημιουργεί η Γη λειτουργεί ως ασπίδα και προστατεύει τη γη από την ηλιακή ακτινοβολία και τον ηλιακό άνεμο. Οι ηλεκτρικές συσκευές λειτουργούν μέσω της δράσης της ηλεκτρικής δύναμης.

Τι είναι όμως η δύναμη;

Θα προσπαθήσουμε μαζί να το ανακαλύψουμε στην ενότητα αυτή. 


Η κίνηση είναι ένα από κυριότερα χαρακτηριστικά της φύσης, αφού όλα τα υλικά σώματα, από τα πιο μικρά μέχρι τα πιο μεγάλα, βρίσκονται σε κίνηση.
Η περιγραφή της κίνησης είναι σημαντική τόσο στις επιστημονικές εφαρμογές όσο και στην καθημερινή ζωή. Για παράδειγμα, αν δεν μπορούσαμε να περιγράψουμε την κίνηση, δεν θα είχαμε δρομολόγια για τις μετακινήσεις μας ή θα ήταν αδύνατο να βρούμε τον νικητή σε έναν αγώνα δρόμου επιπλέον, δεν θα μπορούσαμε να παρακολουθήσουμε τις κινήσεις της ατμόσφαιρας, ώστε να προβλέψουμε τον καιρό.
Κατά την κίνηση ενός σώματος η διαδρομή του μπορεί να είναι μία ευθεία γραμμή, όπως ο αγώνας δρόμου των 100 μέτρων ή άλλου είδους καμπύλη, όπως η στροφή ενός δρόμου ή ακόμα και σπειροειδής, όπως η κίνηση του νερού στον νιπτήρα. Για την περιγραφή μιας κίνησης χρησιμοποιούμε τα φυσικά μεγέθη θέση, μετατόπιση, διανυόμενη απόσταση, χρονικό διάστημα (χρόνος), χρονική στιγμή, μέση αριθμητική ταχύτητα, μέση διανυσματική ταχύτητα, στιγμιαία ταχύτητα και επιτάχυνση.
Για να περιγράψουμε την κίνηση ενός σώματος, πρέπει πάντα να συσχετίζουμε τη θέση του με τον χρόνο. Για παράδειγμα, κοιτάζοντας έξω από το παράθυρο μπορεί να βλέπουμε ένα σκυλάκι σε ένα σημείο και αν κοιτάξουμε ένα λεπτό αργότερα, να δούμε το σκυλάκι σε άλλο σημείο. Παρόλο που δεν έχουμε δει το σκυλάκι να αλλάζει θέση, αντιλαμβανόμαστε ότι κινήθηκε γιατί από ένα σημείο βρέθηκε σε ένα άλλο.
Εδώ, θα ασχοληθούμε με την κίνηση που κάνει ένα σώμα σε ευθεία γραμμή (ευθύγραμμη κίνηση).

Θα θεωρήσουμε ότι τα σώματα είναι υλικά σημεία, δηλαδή δεν θα μας απασχολήσει το σχήμα ή οι διαστάσεις τους (μέγεθος). Αργότερα, θα δούμε ότι οι βασικές αρχές και οι ορισμοί γενικεύονται εύκολα ώστε να περιγράφουν και πιο σύνθετες κινήσεις.

Στην ενότητα αυτή θα ασχοληθούμε με τα Φυσικά μεγέθη, τις μονάδες μέτρησής τους , τις μετατροπές τους. Θα χρειαστούμε κάποιες απλές μαθηματικές πράξεις. Θα μιλήσουμε επίσης για τις κατηγορίες των φυσικών  μεγεθών και θα αναφερθούμε  στην Επιστημονική Μέθοδο.

Πατήστε πάνω στην επικεφαλίδα της ενότητας και θα βρείτε χρήσιμα έγγραφα για την μελέτη  του μαθήματος.

Τα έγγραφα αυτά, μπορείτε ελεύθερα να τα τυπώσετε ( αν θέλετε) για καλύτερο διάβασμα . 

Ενδιαφέροντες συνδέσεις και παρατηρήσεις θα βρείτε στον ...Τοίχο (αριστερά)

Ημερολόγιο

Προθεσμία
Γεγονός μαθήματος
Γεγονός συστήματος
Προσωπικό γεγονός

Ανακοινώσεις

Όλες...
  • - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -