Μάθημα : Ιστορία Β Γυμνασίου (Β2/Β3/)

Κωδικός : G306112

Βυζάντιο  -  ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΟΡΟΜΠΟΚΗ

Μάθημα

H χιλιόχρονη περίπου ιστορία του Βυζαντινού κράτους θα μας απασχολήσει τη φετινή χρονιά! Στο συγκεκριμένο μάθημα θα βρίσκετε κάθε εβδομάδα το βοηθητικό υλικό για κάθε ενότητα του βιβλιού και κάποιες ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών για την καλύτερη εμπάδοση του μαθήματος! Εύχομαι το ιστορικό αυτό ταξίδι να το απολαύσουμε και να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα το ιστορικό μας παρόν!

 Να κοιτάτε πάντα τις ημερομηνίες και τον τίτλο των ενοτήτων!

Ενότητες

Την εβδομάδα αυτή θα ασχοληθούμε με τη σύνδεση της Βυζαντινής Ιστορίας με τη Ρωμαϊκή και θα προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τις ανάγκες τις συγκεκριμένης εποχής που οδήγησαν στη δημιουργία μίας καινούριας πρωτεύουσας (της Κωνσταντινούπολης), η οποία άντεξε πάνω από μία χιλιετιρίδα μέχρι που καταλύθηκε από τους Οθωμανούς το 1453 μ.Χ.. Στα έγγραφα θα βρείτε ένα σχεδιάγραμμα και στα πολυμέσα κάποια Βίντεο που επεξηγούν τα παραπάνω.

Σ' αυτή την ενότητα θα ασχοληθούμε με την ίδρυση της Κων/πολης, τα μέτρα που πήρε ο Κωνσταντίνος για να ανορθώσει το Ρωμαϊκό κράτος , τους λόγους που επέλεξε την συγκεκριμένη τοποθεσία για τη νέα πρωτεύουσα και πώς οικοδομήθηκε η νέα πρωτεύουσα. Κοιτάξτε στις ασκήσεις όπου υπάρχουν ερωτήσεις σχετικά με το μάθημα. Στα έγγραφα θα βρείτε το σχεδιάγραμμα και μία παρουσιάση (power point) σχετικά με το μάθημα και στα πολυμέσα κάποια επεξηγηματικά βίντεο!

Στην ενότητα αυτή θα εξετάσουμε τις σταδιακές αλλαγές που έγιναν από την πλευρά του Μ. Κωνσταντίνου σχετικά με το χριστιανισμό.

http://photodentro.edu.gr/v/item/ds/8521/8802  (ανοίξτε αυτό το σύνδεσμο). 

Στην ενότητα αυτή θα ασχοληθούμε με τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετώπισε το πρώιμο Βυζαντινό κράτος, για το γερμανικό πρόβλημα και για τις πολιτιστικές εξελίξεις! Κοιτάξτε στα έγγραφά μου για το σχεδιάγραμμα, στις ασκήσεις για ένα σύντομο τεστ αυτοαξιολόγησης  και στα πολυμέσα ένα βίντεο σχετικό με το μάθημα.

 

Στο κεφάλαιο αυτό (σελ.16) θα ασχοληθούμε με τα εξωτερικά προβλήματα και την αναδιοργάνωση του ρωμαϊκού κράτους από τον Ιουστινιανό (527-565 μ.Χ). Θα αναλύσουμε την εσωτερική του και εξωτερική του πολιτική, καθώς και με το οικοδομικό του έργο. 

Στην ενότηtα αυτή θα ασχοληθούμε με έναν από τους σπουδαιότερους αυτοκράτορες της πρώιμης Βυζαντινής αυτοκρατορίας, τον Ιουστινιανό.

Θα ασχοληθούμε με την εσωτερική του πολιτική, την εξωτερική και το οικοδομικό του πρόγραμμα. Κοιτάξτε στα έγγραφα το σχεδιάγραμμα και κάποιες ιστοσελίδες με επιπλέον πληροφορίες, καθώς και τα βίντεο που είναι διαθέσιμα στα πολυμέσα.

Στην ενότητα αυτή θα ασχοληθούμε μετην περίοδο με την περίοδο μετά τον Ιουστινιανό. Θα δούμε τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η αυτοκρατορία, τον αυτοκράτορα Ηράκλειο  που αντιμετώπισε κάποια από αυτά και τη δημιουργία των θεμάτων προκειμένου να αντιμετωπίσουν διάφορους εχθρούς που προσπαθούν να εισβάλουν στην αυτοκρατορία. 

Στο Κεφάλαίο αυτό θα ασχοληθούμε με τους λαούς που απασχόλησαν τη Βυζαντινή αυτοκρατορία μέχρι τον 8ο αιώνα. Αφού η αυτοκρατορία μετά τις επιδρομές των Γερμανικών φύλλων (όπως οι Γότθοι) χωρίζεται σε ανατολική και δυτική και τελικά το Δυτικό τμήμα καταλύεται από αυτά, το Βυζάντιο συνεχίζει να δέχεται επιθέσεις  από τους Σλάβους, τους Βούλγουρους και τους Άραβες. Με ποιους τρόπους θα μπορέσει να τους αποκρούσει;

 

Σε αυτό το κεφάλαιο θα δούμε τις τρεις δυναστείες (Ισαυρική ή Συριακή, Αμορίου και Μακεδονική), τι αλλαγές διατέλεσαν τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική πολιτική. Θα μας απασχολήσει το ζήτημα της εικονομαχίας, αλλά και οι εξελίξεις στις εδαφικές αλλαγές της αυτοκρατορίας. Στα χρόνια της Μακεδονικής δυναστείας το Βυζάντιο γνωρίζει μεγάλη ανάκαμψη στην οικονομία του και θριάμβους στα πεδία των μαχών. Τέλος θα δούμε τις εξελίξεις στον πνευματικό τομέα (σχολή της Μαγναύρας) και στα γράμματα γενικότερα!

Σε αυτές τις 2 ενότητες θα αναλύσουμε το ζήτημα των εικόνων που απασχόλησε τη Βυζαντινή κοινωνία για περίπου 100 χρόνια και στη συνέχεια θα δούμε τα έργα στον τομές της άμυνας και του πολιτισμού που συντελέστηκαν επί Βασιλείας του Μιχαήλ Γ΄.

Βρισκόμαστε στην τελευταία περίοδο της μεσοβυζαντινής περιόδου. Πρόκειται για μία περίοδο ακμής τόσο στην εδαφική επέκταση της αυτοκρατορίας όσο και στον οικονομικό τομέα. Στο τιμόνι του Βυζαντίου είναι η Μακεδονική δυναστεία.

Στην ενότητα αυτή θα δούμε τι συνέβαι νε με τις ιταλικές κτήσεις του Βυζαντίου. Αρχικά ο Κων/νος Ζ΄προσπάθησε να εξασφαλίσει συμμάχους στη Δύση, αφού προείχε η  αντιμετώπιση των Αράβων. Την ίδια αμυντική πολιτική ακολούθησε και ο Νικηφόρος Φωκάς. Όμως όταν στέφθηκε βασιλεύς Ιταλίας ο Όθων  Α΄ (γερμανός ηγεμόνας) από τον παπά οι σχέσεις Βυζαντίου και Δύσης εντάθηκαν. Ο Όθωνας Α΄ζήτησε να παντρευτεί Βυζαντινή πριγκήπισσα με αντάλλαγμα τις βυζαντινές κτήσεις της Ν. Ιταλίας, πράγμα που φυσικά δεν έγινε δεκτό από το Νικηφόρο Φωκά. Ο διάδοχός του Ιωάννης Τσιμισκής ακολούθησε μετριοπαθή πολιτική έναντι των Γερμανών και έδωσε την έγκρισή του η ανηψιά του Θεοφανώ να παντρευτεί τον διάδοχο του γερμανικού Θρόνου, Όθωνα τον Β΄. Ο  Όθων προσπάθησε να καταλάβει τη Νότια Ιταλία, αλλά συντρίφτηκε από τους Άραβες κοντά στον Κρότωνα.Τέλος ο Βασίλειος ο Β΄ ζητησε τη βοήθεια των Βενετών και Πισατών για να αντιμετωπίσει εξωτερικές απειλές δίνοντας τους ως αντάλλαγμα εμπορικά προνόμια. Στα μέσα του 11ου αιώνα βασικό πρόβλημα για τη Ν. Ιταλία αποδείχτηκαν οι Νορμανδοί.

Μετά το θάνατο του Βασιλείου Β΄ (1025) άρχισε μια περίοδος κρίσης. Με την ενθρόνιση των Κομνηνών (1081) αντιμετωπίστηκε η κρίση και άρχισε η ανασυγκρότηση του κράτους. Η δυναστεία όμως που διαδέχτηκε του Κομνηνούς, οι Άγγελοι, δεν μπόρεσαν να αποκρούσουν τις εξωτερικές απειλές και το Βυζάντιο καταλύθηκε από τους σταυροφόρους (1204).

Στα ερείπια του δημιουργήθηκαν ελληνικά και λατινικά κράτη. Ανάμεσα στα ελληνικά κράτη ξεχώρισε η αυτοκρατορία της Νίκαιας, η οποία επέτυχε την αποκατάσταση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας που διατήρησε το κύρος της ως τις αρχές του 14ου αι.

Στη διάρκεια του 14ου αι. άρχισε η αποσύνθεση του Βυζαντίου, η οποία επιταχύνθηκε στα μέσα του 14ου αι. εξαιτίας κυρίως των εμφυλίων πολέμων και της εξασθένησης του στρατού και της οικονομίας, που ευνόησαν την επέκταση αρχικά των Σέρβων και αργότερα των Οθωμανών. Έτσι η άλλοτε κραταιά αυτοκρατορία μετατράπηκε σε μια αδύναμη αυτοκρατορία των Στενών που είχε πελώριο κεφάλι, αλλά πολύ ασθενικό σώμα.

Το κράτος αυτό έζησε μέσα στην αγωνία και ταπεινώθηκε πολλές φορές, προτού καταλυθεί από τους Τούρκους. Ωστόσο μέσα στις τραγικές συνθήκες της τελευταίας περιόδου του Βυζαντίου (1204-1453) άρχισε να διαμορφώνεται η συνείδηση του Νέου Ελληνισμού.

Παιδιά μου, η ενότητα αυτή αναφέρεται στις 55-56 σελίδες του βιβλίου σας. Αρχικά πηγαίνετε στα έγγρφά μου και στη συνέχεια κοιτάξτε τα 2 αρχεία που σας ανέβασα στις 6/4/2020. Στη συνέχεια πηγαίνετε στα πολυμέσα και δείτε τα 2 βίντεο που έχω ανεβάσει σχετικά με τον Αλέξιο Α΄Κομνηνό και τέλος για εγκυκλοπαιδικούς καθαρά λόγους κοιτάξτε στις συνδέσεις δικτύου το κείμενο για του πατζινάκες-Κουμάνους. Αφου μελετήστε το υλικό σας όλο πηγαίνετε στις ασκήσεις. Εκεί θα βρείτε 14 ερωτήσεις. Η τελευταία ερώτηση είναι ερώτηση ανάπτυξης. Μπορείτε να την απαντήσετε στο κουτάκι από κάτω ή να την γράφετε στο τετράδιο σας και μου τη στέλνετε φτογραφία στην υποβολή εργασιών!

Στην ενότητα αυτή θα ασχοληθούμε με τις σελ.57-58 του βιβλίου. Θα δούμε ποια εμπορικά προνόμια παραχώρησαν οι Βυζαντινοί στους Βενετούς και τι συνέπειες είχε αυτό για το Βυζάντιο. Επίσης θα μας απασχολήσει και η οριστική ρήξη των δύο εκκλησιών. Στα έγγραφά μου θα βρείτε την παρουσίαση που έχω ετοιμάσει για το μάθημα. Αφού το μελετήσετε πηγαίνετε στις ασκήσεις και λύστε το κουιζ που έχω ετοιμάσει.

από 12/4/22 έως 15/4/22

Παιδιά, αυτή την εβδομάδα θα ασχοληθούμε με τις Σταυροφορίες και τις ολέθριες συνέπειες τους για το μέλλον της Βυζαντινής αυτοκρατορίας! Μπείτε στα έγγραφα και μελετήστε την παρουσίαση που έχω ανεβάσει. Στη συνέχεια μπείτε στο παρακάτω link και λύστε το κουίζ...

 

Ημερολόγιο

Προθεσμία
Γεγονός μαθήματος
Γεγονός συστήματος
Προσωπικό γεγονός

Ανακοινώσεις

Όλες...