Παρουσίαση/Προβολή

ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΟΓΡΑΦΟΙ
(0553027193) - ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΛΥΚΟΥΔΗ
Περιγραφή Μαθήματος
ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΑ
ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
Ημερομηνία δημιουργίας
Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022
-
Περιεχόμενο μαθήματος
Το εγχειρίδιο Αρχαίοι Έλληνες Ιστοριογράφοι στοχεύει να εξοικειώσει τους μαθητές με κείμενα που ανήκουν στο γραμματειακό γένος της αρχαιοελληνικής ιστοριογραφίας, και ειδικότερα με το έργο δύο κορυφαίων εκπροσώπων της, του Θουκυδίδη και του Ξενοφώντα.
Μαθησιακοί στόχοι
Η γνώση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού αποτελεί κύριο στόχο του μαθήματος. Ιδιαίτερη σημασία για τους μαθητές και τις μαθήτριες έχει το μάθημα και στη διαμόρφωση της πολιτικής τους ταυτότητας και της δημοκρατικής τους αγωγής, εφόσον προσεγγίζονται έννοιες όπως «ελευθερία», «νόμος», «πόλη», «πολίτης», «δίκαιο», «αρετή», «καλοκαγαθία» κ.ά.
Προτεινόμενα συγγράμματα
Για τη διδασκαλία του μαθήματος χρησιμοποιούνται: • Tο εγχειρίδιο της Α΄ Λυκείου Αρχαίοι Έλληνες Ιστοριογράφοι (Ξενοφών, Θουκυδίδης) • Το Βιβλίο Μαθητή Αρχαίοι Έλληνες Ιστοριογράφοι: Κείμενα με παράλληλες μεταφράσεις
Ως βιβλία αναφοράς αξιοποιούνται: • H Γραμματική της Αρχαίας Ελληνικής (Γυμνασίου - Λυκείου) του Μ. Οικονόμου • Το Συντακτικό της Αρχαίας Ελληνικής (Α΄, Β΄, Γ΄ Λυκείου) του Α.Β. Μουμτζάκη • Το Λεξικό της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας (Α΄, Β΄, Γ΄ Γυμνασίου) των Χ. Συμεωνίδη, Γ. Ξενή κ.ά. (έχει διανεμηθεί στο Γυμνάσιο).
Μέθοδοι διδασκαλίας
Η Μεθοδολογία του μαθήματος είναι η κειμενοκεντρική επικοινωνιακή προσέγγιση. Το αρχαιοελληνικό κείμενο, είτε μεταφρασμένο είτε πρωτότυπο, τοποθετείται εντός των ιστορικών και κοινωνικών συμφραζομένων κατά τον χρόνο συγγραφής και κατά τον χρόνο ανάγνωσής του από τους μαθητές και τις μαθήτριες.