Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

Γεωγραφία - Μαθαίνω την Ελλάδα - Ε΄ τάξη

(9280095275) -  ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Περιγραφή Μαθήματος

Σκοπός του μαθήματος της Γεωγραφίας είναι να αποκτήσουν οι μαθητές τις βασικές γεωγραφικές γνώσεις, οι οποίες θα τους οδηγήσουν στην κατανόηση του χώρου-τόπου και των αλληλεπιδράσεων–αλληλεξαρτήσεων, που αναπτύσσονται ανάμεσα στις ανθρώπινες δραστηριότητες και στους φυσικούς παράγοντες. Επειδή οι αλληλεπιδράσεις αυτές έχουν μια δυναμική εξέλιξης, η γεωγραφική εκπαίδευση δεν επιτρέπεται να έχει γνωσιοκεντρικό χαρακτήρα. Για τον λόγο αυτό, εκτός από τις βασικές γεωγραφικές γνώσεις, οι μαθητές πρέπει να προσεγγίζουν και να αξιοποιούν την προσφερόμενη πληροφορία με τέτοιο τρόπο,ώστε να μπορούν να ερμηνεύουν φαινόμενα ή διαδικασίες με γεωγραφικό περιεχόμενο και να προτείνουν λύσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα.


Επιδιώκεται, μέσα από το μάθημα της Γεωγραφίας, η απόκτηση μιας ολιστικής εικόνας του σύγχρονου κόσμου, καθώς και η ανάπτυξη δεξιοτήτων–ικανοτήτων, που θα επιτρέπουν την αξιοποίηση των γεωγραφικών πληροφοριών. Η γεωγραφική εκπαίδευση απαιτείται να αναπτύσσεται μέσα σε ένα πλαίσιο αρχών, το οποίο θα χαρακτηρίζεται από πανανθρώπινες αξίες και θετικές στάσεις απέναντι στο περιβάλλον και στην ισότητα όλων των λαών του πλανήτη μας.

Το μάθημα της Γεωγραφίας της Ε΄ τάξης μπορεί να θεωρείται εν μέρει συνέχεια του μαθήματος της Μελέτης του Περιβάλλοντος, αποτελεί όμως ένα καινούργιο γνωστικό αντικείμενο, το οποίο εισάγει τους μαθητές στη χρήση νέων διδακτικών εργαλείων και μέσων και κυρίως στη χρήση των χαρτών, αναπτύσσει δηλαδή στους μαθητές δεξιότητες επιλογής μέσων και χρήσης.

Ημερομηνία δημιουργίας

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024

  • Περιεχόμενο μαθήματος

    Στο συγκεκριμένο μάθημα έχει αξιοποιηθεί μια μεγάλη ποικιλία αυθεντικών κειμένων τα είδη τα οποία προέρχονται από ηλεκτρονικές πηγές. Σημαντικό είναι ότι προκειμένου να διευρύνουν οι μαθητές/τριες τις γνώσεις τους πάνω σε κάθε θέμα δίδονται με υπερσυνδέσμους και επιπρόσθετα κείμενα τα οποία μπορούν να μελετήσουν. Η παρουσία των πολυτροπικών κειμένων είναι καθοριστική, καθώς σε συνδυασμό με τα προαναφερθέντα κείμενα βοηθούν τους/τις μαθητές/τριες να κατανοήσουν και να επεξεργαστούν τις δραστηριότητες.

    Κυρίαρχος στόχος του μαθήματος είναι να αναχθεί η γραμματική μέσα στο κειμενοκεντρικό πλαίσιο. Οι δραστηριότητες γραμματικής που προτείνονται στο μάθημα προέρχονται από τα κείμενα που έχουν ήδη μελετήσει οι μαθητές/τριες. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κάθε γραμματικό φαινόμενο δίδεται για περαιτέρω μελέτη και σχετικός σύνδεσμος από τη σχολική γραμματική της Ε΄ και Στ΄ τάξης με σκοπό να διευρύνουν οι μαθητές/τριες τις γνώσεις τους.

    Μαθησιακοί στόχοι

    Μέσα από τη διδασκαλία της Γεωγραφίας στο Δημοτικό επιδιώκονται οι παρακάτω στόχοι:

    • η γνωριμία με το φυσικό περιβάλλον και η παρατήρηση της γεωγραφικής κατανομής των ανθρώπων και των δραστηριοτήτων τους,
    • η μελέτη των αλληλεπιδράσεων και αλληλεξαρτήσεων, που αναπτύσσονται μεταξύ του φυσικού περιβάλλοντος και των ανθρώπων,
    • η αναγνώριση της σημασίας που έχει η ορθολογική διαχείριση του περιβάλλοντος,
    • η ευαισθητοποίηση για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα και η ανάπτυξη των απαραίτητων στάσεων για κατανόηση, αποδοχή, επικοινωνία, συνεργασία και αλληλεγγύη με τους άλλους λαούς,
    • η υιοθέτηση στάσεων και συμπεριφορών, που θα επιτρέπουν στους μαθητές να ενταχθούν ομαλά και δημιουργικά στο φυσικό και κοινωνικό-πολιτιστικό τους περιβάλλον,
    • η ανάπτυξη ικανοτήτων και δεξιοτήτων σχετικών με:
    • τη χρήση λεκτικών, ποσοτικών και συμβολικών μορφών δεδομένων (κείμενα, εικόνες, γραφήματα, πίνακες, διαγράμματα και χάρτες)
    • την εφαρμογή μεθόδων συναφών με τη φύση του μαθήματος, όπως η παρατήρηση του χώρου, η χαρτογράφηση, η ερμηνεία στατιστικών δεδομένων και η αναζήτηση και επεξεργασία πληροφοριών από διάφορες πηγές
    • την επικοινωνία και τις πρακτικές και κοινωνικές δεξιότητες με στόχο την έρευνα γεωγραφικών θεμάτων και την επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων.

    Μέθοδοι διδασκαλίας

    Οι διδακτικές προσεγγίσεις που εφαρμόζονται στη διδασκαλία του μαθήματος είναι: βιωματικές, συνεργατικές, ανακαλυπτικές και στοχεύουν στην αναδιαμόρφωση των γνωστικών νοητικών μοντέλων των μαθητών με ταυτόχρονη ανάπτυξη των στάσεων και αρχών που χαρακτηρίζουν το σύγχρονο κοινωνικοποιημένο μέλος της παγκόσμιας κοινωνίας πολιτών, το οποίο αρμονικά συμβιώνει στο φυσικό του περιβάλλον. 

    Διδάσκοντες

    Χρήστος Παναγιωτόπουλος, Δάσκαλος ΠΕ70 M.Ed

    Προτεινόμενα συγγράμματα