Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Β' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ (Τμήματα Β1,Β4,Β6)

(G1000110) -  ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΜΑΡΚΑΚΗ

Περιγραφή Μαθήματος

Το μάθημα  της Τεχνολογίας της Β΄Γυμνασίου στοχεύει να δώσει στους μαθητές μια γεύση του τι θα συναντήσουν μετά το    σχολείο, στον όποιο εργασιακό χώρο πρόκειται να δουλέψουν.

Αυτό επιχειρείται με «ομαδική εργασία» των μαθητών και , πιο συγκεκριμένα, με την «ίδρυση» μιας εταιρείας και την ανάθεση ρόλων των βασικών στελεχών της  σε κάθε μέλος της ομάδας.

Στις πληροφορίες αναφέρονται πιο αναλυτικά το περιεχόμενο, οι στόχοι και η μέθοδος διδασκαλίας του μαθήματος.

Ημερομηνία δημιουργίας

Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

  • Περιεχόμενο μαθήματος

    Το μάθημα της Τεχνολογίας Β΄ τάξη  του Γυμνασίου είναι ένα πεδίο για αυτόνομη δράση, συνεργασία, πρωτότυπη δημιουργική δουλειά, απόκτηση ενδιαφερουσών γνώσεων, εξοικείωση με ένα καινούριο τρόπο μάθησης. Στο μάθημα εφαρμόζεται η μέθοδος της ομαδικής Εργασίας. Ο μαθητής έρχεται σε επαφή με τεχνολογικά θέματα μέσω μιας σειράς ενεργειών που σχετίζονται με τη μελέτη της Βιομηχανίας.

    Μαθησιακοί στόχοι

    Το μάθημα της Τεχνολογίας Β΄Γυμνασίου στοχεύει στην καλλιέργεια πρακτικών ικανοτήτων που αναπτύσσονταιι κατά το στάδιο κατασκευής των διαφόρων αντικειμένων από μέρους του μαθητή, αλλά και στην απόκτηση γνώσεων που αφορούν τη μεθοδολογία επίλυσης τεχνολογικών προβλημάτων, όπως είναι η αναζήτηση, η συγκέντρωση και η επεξεργασία πληροφοριών.Γενικός σκοπός είναι οι μαθητές και οι μαθήτριες να αποκτήσουν ουσιαστική γνώση της δομής της Βιομηχανίας και του τρόπου λειτουργίας της και να αναπτύξουν ικανότητες ώστε να μπορούν να προσαρμόζονται στο μελλοντικό παραγωγικό -βιομηχανικό περιβάλλον που θα εργαστούν.

    Στόχοι του μαθήματος:οι μαθητές και οι μαθήτριες

    • να εμπεδώσουν το νέο τρόπο μελέτης ενός θέματος που γνώρισαν από το μάθημα της Τεχνολογίας Α΄Γυμνασίου, να αποκτήσουν πρωτοβουλία καθώς και να γνωρίσουν τη δύναμη και την αξία της συνεργασίας
    • να γνωρίσουν το βιομηχανικό περιβάλλον ώστε να μπορέσουν αργότερα να κάνουν σωστή επιλογή επαγγέλματος, αλλά και να εκτιμήσουν τα προβλήματα που σχετίζονται με τη βιομηχανίική παραγωγή
    • να κατασκευάσουν κάποια προιόντα και μια μακέτα ώστε να γίνουν δημιουργοί.

    Μέθοδοι διδασκαλίας

    Η μέθοδος διδασκαλίας είναι προσαρμοσμένη στη μέθοδο "μαθαίνω μέσα από τη πράξη" . Το μάθημα διεξάγεται με διαφορετική μέθοδο και φιλοσοφία (μαθητοκεντρική) από τις παραδοσιακές μορφές διδασκαλίας (δασκαλοκεντρικές). Κύριος σκοπός είναι οι μαθητές να μάθουν  «να κάνουν  Τεχνολογία» χρησιμοποιώντας «τα χέρια, το μυαλό, την καρδιά».

    Αυτό επιχειρείται με «ομαδική εργασία» των μαθητών και , πιο συγκεκριμένα, με την «ίδρυση» μιας εταιρείας και την ανάθεση ρόλων των βασικών στελεχών της  σε κάθε μέλος της ομάδας.

    Επιδίωξη της μεθόδου  της ομαδικής εργασίας είναι να μάθουν οι μαθητές , μέσα από τη συνεργασία με τους συμμαθητές τους, τους κανόνες οργάνωσης  και διοίκησης μιας επιχείρησης, τη δομή του οικονομικού συστήματος της χώρας μας , την επίδραση των παραγωγικών συστημάτων στην κοινωνία και το περιβάλλον, αλλά και στο κάθε άτομο ξεχωριστά.