Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ (Τμήματα Α5,Α6,Α7)

(G1000148) -  ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΜΑΡΚΑΚΗ

Περιγραφή Μαθήματος

Η Τεχνολογία είναι ένα μάθημα που δεν έχει σαν στόχο να αναπτύξει συγκεκριμένες  γνώσεις και ικανότητες για την άσκηση ενός επαγγέλματος αλλά να προσφέρει μια εξοικείωση με το τεχνολογικό περιβάλλον στο οποίο λειτουργεί ο κάθε πολίτης. Δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να σκέπτονται παραγωγικά, να αυτοσχεδιάζουν, να ερευνούν και να αξιοποιούν τις πηγές πληροφόρησης. Να εξοικειωθούν με τη συγγραφή εργασιών, με την κατασκευή έργων, με την παρουσίαση των εργασιών τους. Έτσι, στο μάθημα της Τεχνολογίας δεν προβλέπεται η διδασκαλία συγκεκριμένης ύλης, αλλά ένα πλαίσιο εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, εφαρμόζοντας στην πράξη την έννοια «μαθαίνω να μαθαίνω», μέσα από μια βιωματική διαδικασία. Είναι ένα μάθημα καινοτόμο, ένα μάθημα του οποίου τα χαρακτηριστικά αλλά και η παιδαγωγική του προσέγγιση, είναι αυτό ακριβώς που ζητάει ένα σύγχρονο σχολείο.

Στις πληροφορίες αναφέρονται πιο αναλυτικά το περιεχόμενο, οι στόχοι και η μέθοδος διδασκαλίας του μαθήματος.

 

Ημερομηνία δημιουργίας

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

  • Περιεχόμενο μαθήματος

    Η Τεχνολογία είναι ένα μάθημα που δεν έχει σαν στόχο να αναπτύξει συγκεκριμένες  γνώσεις και ικανότητες για την άσκηση ενός επαγγέλματος αλλά να προσφέρει μια εξοικείωση με το τεχνολογικό περιβάλλον στο οποίο λειτουργεί ο κάθε πολίτης, μια γενική και όχι εξειδικευμένη τεχνολογική υποδομή, θεωρητική και πρακτική, που δίνει τη δυνατότητα στους εκπαιδευόμενους να αντιμετωπίζουν και να επιλύουν οποιοδήποτε τεχνολογικό πρόβλημα.

    Μαθησιακοί στόχοι

    Στόχοι του μαθήματος
    Το μάθημα της Τεχνολογίας διδάσκεται  1 ώρα την εβδομάδα και δεν προβλέπεται η διδασκαλία συγκεκριμένης ύλης, αλλά ένα πλαίσιο εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, μέσα από μια βιωματική διαδικασία. Κύριος στόχος είναι η ανάπτυξη ικανότητας στους μαθητές «να μάθουν πώς να μαθαίνουν».
    Είναι ένα μάθημα καινοτόμο, ένα μάθημα του οποίου τα χαρακτηριστικά αλλά και η παιδαγωγική του προσέγγιση, είναι αυτό ακριβώς που ζητάει ένα σύγχρονο σχολείο.
    Δίνει τη δυνατότητα:
    α. Να έρθουν τα παιδιά σε μια ευρεία επαφή με την τεχνολογία, σε όλες τις μορφές της, ώστε να μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα τον κόσμο γύρω τους.
    β. Να αναπτύξουν τις ικανότητές τους για συνθετικές εργασίες, αναζήτηση, αξιολόγηση και αξιοποίηση πληροφοριών και μορφοποίησή τους σε μια ολοκληρωμένη εργασία.
    γ. Να αναπτύξουν τις ικανότητές τους στο να παρουσιάζουν τη δουλειά τους και τις απόψεις τους, με διαφορετικές μεθόδους και μέσα, μπροστά στους συμμαθητές τους.
     δ. Να κατασκευάζουν ένα απλό μοντέλο του αντικείμενου μελέτης για καλύτερη κατανόηση της λειτουργίας του.
    ε. Να βελτιώσουν τη δυνατότητα συνεργασίας με άλλους σε μια κοινή εργασία, με κοινό σκοπό και στόχο.

    Μέθοδοι διδασκαλίας

    Στην πρώτη τάξη του Γυμνασίου εφαρμόζεται η Ατομική Μέθοδος Εργασίας. Ο μαθητής αναλαμβάνει να μελετήσει, πάντα με το δικό του ιδιαίτερο τρόπο, ένα τεχνολογικό θέμα το οποίο επιλέγει ο ίδιος και το οποίο εντάσσεται σε μια ενότητα η οποία έχει επιλεγεί από το σύνολο των μαθητών.
    Η μελέτη περιλαμβάνει:  τη συγγραφή γραπτής εργασίας, την πραγματοποίηση κατασκευής και την παρουσίαση της εργασίας του.  Για την ολοκληρωμένη προσέγγιση του θέματος που θα επιλέξει, έχοντας πάντα υπόψη συγκεκριμένα κριτήρια, θα αξιοποιήσει κάθε δυνατή πηγή πληροφόρησης  (Βιβλιοθήκες , φυλλάδια, εφημερίδες, internet   κ.τ.λ).
    Η κατασκευή του ατομικού έργου είναι ένα προσωπικό ταξίδι για τον κάθε μαθητή με διαφορετικό προορισμό …