Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

ΚΕΙΜΕΝΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

(G1001219) -  ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΡΑΜΟΥΤΣΑΚΗ

Περιγραφή Μαθήματος

Βασικοί στόχοι του μαθήματος της Λογοτεχνίας είναι, μεταξύ άλλων, η ανάπτυξη κριτικής και δημιουργικής σχέσης με τα λογοτεχνικά κείμενα και η καλλιέργεια αναγνωστικών και κοινωνικών δεξιοτήτων:

α) της ανάγνωσης αλλά και ακρόασης ενός κειμένου,

β) της κριτικής και συγκριτικής εξέτασης κειμένων και οπτικών των συγγραφέων,

γ) της μετουσίωσης της αναγνωστικής εμπειρίας (σκέψεων και συναισθημάτων) σε νέο κείμενο κ.ά.

Βάση του μαθήματος και κεντρικό σημείο της διδακτικής διαδικασίας είναι πάντα η Aνάγνωση του κειμένου.

Mε την Ανάγνωση του κειμένου και την εμβάθυνση σ' αυτό, με την παραγωγή προφορικού και γραπτού λόγου, με τις ατομικές και ομαδικές δραστηριότητες, οι μαθητές και οι μαθήτριες δεν θα καλλιεργηθούν απλώς γλωσσικά και συναισθηματικά, αλλά θα αντιληφθούν και την αλληλοσύνδεση της λογοτεχνικής δημιουργίας με την κοινωνική πραγματικότητα (του συγγραφέα, αλλά και του αναγνώστη).

Ο απώτερος στόχος του μαθήματος της Λογοτεχνίας παραμένει πάντα η δημιουργία επαρκών αναγνωστών/στριών και, βέβαια, η φιλαναγνωσία, προκειμένου οι μαθητές/τριες να αναζητούν και να αποζητούν, πέραν του σχολικού πλαισίου, τις δικές τους, προσωπικές (λογοτεχνικές) "συναντήσεις" με τους σπουδαίους δημιουργούς και τα σπουδαία έργα. Γιατί, τα έργα αυτά -τα σπουδαία λογοτεχνικά έργα - αποτελούν οδηγό για το παρόν και το μέλλον, και γιατί, όπως είπε ο Γ. Σεφέρης, ο νομπελίστας ποιητής μας:  

"...τούτος ο σύγχρονος κόσμος όπου ζούμε, ο τυραννισμένος από το φόβο και την ανησυχία, τη χρειάζεται την ποίηση. Η ποίηση έχει τις ρίζες της στην ανθρώπινη ανάσα - και τι θα γινόμασταν, αν η πνοή μας λιγόστευε; ...  ... Σ' αυτό τον κόσμο, που ολοένα στενεύει, ο καθένας μας χρειάζεται όλους τους άλλους. Πρέπει ν' αναζητήσουμε τον άνθρωπο όπου κι αν βρίσκεται."

Γ. Σεφέρης (1963)

Ημερομηνία δημιουργίας

Τρίτη 31 Μαρτίου 2020