Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

(G1009213) -  ΣΤΑΜΑΤΙΑ ΚΟΥΒΑΡΑ

Περιγραφή Μαθήματος

Δομή των ενοτήτων του βιβλίου Νεοελληνική Γλώσσα Γ Γυμνασίου 

  • Το βιβλίο της Νεοελληνικής Γλώσσας Γ Γυμνασίου αποτελείται από 8 ενότητες , όπου κάθε ενότητα περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο 5 υποενότητες με διακριτό περιεχόμενο η καθεμία. Στην υποενότητα Α υπάρχουν τρία ή τέσσερα εισαγωγικά κείμενα με ερωτήσεις κατανόησης για να εισάγουν τους μαθητές στη θεματική της αντίστοιχης ενότητας. Στην υποενότητα Β  εξετάζονται γλωσσικά φαινόμενα μέσα από τα κείμενα και ειδικότερα οι δευτερεύουσες προτάσεις σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα. Στην υποενότητα Γ γίνεται λόγος σε ένα θέμα του λεξιλογίου (συνώνυμα , αντώνυμα) ή ένα σχήμα λόγου (μεταφορά, συνεκδοχή) , ενώ στην υποενότητα Δ μελετώνται θέματα οργάνωσης λόγου (σύνταξη περίληψης, ανάλυση κειμένου στα συστατικά του). Τέλος η υποενότητα Ε αφορά τις δραστηριότητες παραγωγής λόγου (προφορικού και γραπτού) από τους μαθητές. 

Στόχοι

  •  Το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας  αποβλέπει στο να βοηθήσει το μαθητή να αποκτήσει συνείδηση του επικοινωνιακού λόγου, καθώς ασχολείται με την εκμάθηση των κανόνων που διέπουν τη λειτουργία της γλώσσας αλλά και την επικοινωνιακή χρήση του λόγου.Επιπλέον επιδιώκεται η δημιουργική συμμετοχή του μαθητή και η εξοικείωσή του τόσο  με το ενιαίο εγχειρίδιο της Γραμματικής και του Συντακτικού ως βιβλίου  αναφοράς όσο  και  με τη συνακόλουθη χρήση του Ερμηνευτικού  Λεξικού της Νέας ελληνικής.   

Ημερομηνία δημιουργίας

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020

  • Περιεχόμενο μαθήματος

    Το περιεχόμενο του μαθήματος αφορά τη διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας μέσα από κείμενα διαφόρων ειδών και γλωσσικών επιπέδων στα πλαίσια της επικοινωνιακής προσέγγισης.

    Μαθησιακοί στόχοι

    Στόχος του μαθήματος είναι να αποκτήσει ο μαθητής την ικανότητα να χρησιμοποιεί το γραπτό και τον προφορικό λόγο με τρόπο αποτελεσματικό μελετώντας τη ζωντανή γλώσσα , όπως μιλιέται και γράφεται καθημερινά γύρω μας για να εξυπηρετήσει διάφορους επικοινωνιακούς  σκοπούς.

    Μέθοδοι διδασκαλίας

    Ο τρόπος διδασκαλίας βασίζεται στην κειμενοκεντρική προσέγγιση, μια και κάθε γλωσσική παρατήρηση γίνεται πάνω σε κείμενα και όχι σε μεμονωμένες λέξεις ή φράσεις. Έτσι με βάση τα κείμενα  μελετώνται συστηματικά ζητήματα δομής που σχετίζονται με τα γλωσσικά φαινόμενα της κάθε ενότητας.

    Διδάσκοντες

    Διδάσκων του μαθήματος Νεοελληνική Γλώσσα Γ Γυμνασίου : Σταματία Κουβαρά 

    Προτεινόμενα συγγράμματα

    Ματσαγγούρας,Η. (2003), Η Σχολική Τάξη. Κειμενοκεντρική προσέγγιση του Γραπτού Λόγου,Αθήνα.

    Μπαμπινιώτης, Γ. (1984), Γλωσσολογία και Λογοτεχνία. Από την τεχνική στην τέχνη του λόγου, Αθήνα.