Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

Οικιακή Οικονομία

(G1926113) -  ΣΟΦΟΚΛΗΣ ΚΛΕΟΒΟΥΛΟΥ

Περιγραφή Μαθήματος

Η Οικιακή Οικονομία είναι ένα μάθημα πολύπλευρο και πολυδιάστατο. Ανήκει στα μαθήματα εκείνα στα οποία οι εμπειρίες και τα βιώματα των μαθητών ανατροφοδοτούν την εκπαιδευτική διαδικασία, καθιστώντας τη διδασκαλία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.

ΣΚΟΠΟΙ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Το μάθημα της Οικιακής Οικονομίας διδάσκεται στην Α’ Γυμνασίου και σκοπός του είναι να καταστήσει το εύπλαστο άτομο της προεφηβικής ηλικίας ενεργητικό, αυτοδύναμο και υπεύθυνο, δίνοντάς του, κατά το δυνατόν, όλα τα στοιχεία που έχει ανάγκη για την ανάπτυξη της προσωπικότητάς του.

Ο γενικός σκοπός του μαθήματος της Οικιακής Οικονομίας βρίσκεται σε άμεση σχέση με το γενικό σκοπό αυτής της ίδια της εκπαίδευσης. Με άλλα λόγια, συμβάλλει στην ολόπλευρη, αρμονική και ισόρροπη ανάπτυξη των διανοητικών και ψυχοσωματικών δυνάμεων των μαθητών, ώστε ανεξάρτητα από φύλο και καταγωγή, να έχουν τη δυνατότητα να εξελιχθούν σε ολοκληρωμένες προσωπικότητες και να ζήσουν δημιουργικά.

Πιο συγκεκριμένα, μέσα από τη διδασκαλία του μαθήματος επιδιώκεται:
1. Να βοηθηθούν οι μαθητές στο να γίνουν υπεύθυνα άτομα και δημοκρατικοί πολίτες.
2. Να αποκτήσουν, μέσα από τα θέματα της «Οικογενειακής Αγωγής», τάσεις συμπεριφοράς για αγάπη, σεβασμό και εκτίμηση προς τον άνθρωπο και τη ζωή.
3. Να αναπτύξουν κλίσεις, ενδιαφέροντα και δεξιότητες, μέσα από την ποικιλία γνώσεων, που τους προσφέρουν οι θεματικές ενότητες της Οικιακής Οικονομίας.
4. Να αποκτήσουν, με το πέρασμα από την οικογενειακή στην κοινωνική αγωγή,  εκτός από οικογενειακή, κοινοτική και κοινωνική ταυτότητα.
5.  Να μάθουν μέσα από τις εφαρμογές να εκτιμούν ισότιμα την πνευματική και χειρωνακτική εργασία.
6.  Να αναπτύξουν δημιουργική και κριτική σκέψη, να εθισθούν στη συλλογική προσπάθεια και τη συνεργασία.
7. Να αποκτήσουν ικανότητες, προκειμένου να ακολουθούν δια βίου βασικές αρχές οργάνωσης, διαχείρισης, οικονομίας, υγείας, τεχνολογίας και πολιτισμού, λαμβάνοντας υπόψη τις ανθρώπινες αξίες.
8. Να καλλιεργηθεί μέσα τους ο σεβασμός στα παραδοσιακά στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς μας και στις ιδιαιτερότητες του λαού μας.
9. Να καλλιεργηθεί η αισθητική και κοινωνική ευαισθησία προς το περιβάλλον.

Ημερομηνία δημιουργίας

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020