Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Β ΓΥΜ

(G994218) -  ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΧΡΟΝΙΑΡΗ

Περιγραφή Μαθήματος

Φτάσαμε  και στο δεύτερο χρόνο μας στο Γυμνάσιο.

 

Με ανοικτό μυαλό και με καλή διάθεση προχωράμε. Η γκρίνια και η άρνηση μόνο πίσω μας πάει και μας χαλάει τη διάθεση. 

Ας αντιμετωπίσουμε τα όποια προβλήματα με χιούμορ (αλλά και με συνέπεια ...) και να εκμεταλευτούμε όλες τις δυνατότητες που μας δίνονται ( βλέπε η-ταξη ).

Παράλληλα λοιπόν με τη τάξη μας στο σχολείο θα ρίχνουμε και μιά ματιά στην η-τάξη.

Πληροφορίες για το μάθημα θα βρείτε στη θέση "Πληροφορίες " κάτω αριστερά στην οθόνη σας. 

Στην η-τάξη θα συναντήσεις λέξεις με έντονα (bold ) γράμματα. Θα πηγαίνεις το κέρσορα πάνω σε αυτές τις λέξεις. Αν εμφανιστεί χεράκι θα κάνεις δεξί κλικ και θα οδηγείσαι  στην αντίστοιχη περιοχή . Πρόκειται δηλ. για Υπερσύνδεσμο! 

Και δεν ξεχνάμε το εμπλουτισμένο ηλεκτρονικό  βιβλίο μας στη Γεωγραφία !!

Ψηφιακό βιβλίο ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

 

Καλή σχολική χρονιά για όλους μας!!

Ημερομηνία δημιουργίας

Σάββατο 28 Μαρτίου 2020

  • Βιβλιογραφία

     

    • Το βιβλίο του μαθητή είναι το κυριότερο εργαλείο μας. Για τη φετινή χρονιά ειναι τέλεια δομημένο με τα άπαραιτητα για να δουλέψεις  το μάθημα. 

     

     

    • Και φυσικά όπως για όλα τα θέματα έτσι και για τή γεωγραφία το Διαδίκτυο είναι αυτό που μπορεί να μας λύσει όλα τα προβλήματα, αρκεί ....... να το χειρίζεσαι σωστά!

     

    Περιεχόμενο μαθήματος - Μαθησιακοί στόχοι

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
     
    Στη Β΄ τάξη του Γυμνασίου το μάθημα της Γεωλογίας - Γεωγραφίας επικεντρώνεται στην μελέτη της Ευρώπης και της Ελλάδας, ενώ η ύλη αναπτύσσεται σε τέσσερις μεγάλες διδακτικές ενότητες.
    Η Ευρώπη είναι ένας χώρος στον οποίο η αλληλεπίδραση φυσικού περιβάλλοντος και ανθρώπου είναι πολύ έντονη και χαρακτηριστική. Η ήπειρος αυτή αποτελεί πλέον το ευρύτερο περιβάλλον των Ελλήνων μαθητών, οι οποίοι θα πρέπει να γνωρίζουν πολύ καλά τα ιδιαίτερα ανθρωπογεωγραφικά χαρακτηριστικά της.
    Οι προβλεπόμενες διδακτικές ενότητες είναι οι ακόλουθες:
    Οι χάρτες:
    Περιλαμβάνει την εφαρμογή γνώσεων και δεξιοτήτων στη μελέτη της Ευρώπης, τη διερεύνηση της σχετικής θέσης τόπων, τη διαίρεση των χαρτών και την εφαρμογή τους στη μελέτη και λύση υποθετικών προβλημάτων (για παράδειγμα στον προγραμματισμό έργων).
    Το φυσικό περιβάλλον της Ευρώπης:
    Αναπτύσσεται με την ίδια λογική που περιγράφηκε στην προηγούμενη τάξη του Γυμνασίου και περιλαμβάνει τη μελέτη χαρακτηριστικών, κατά περίπτωση, χωρών.
    Οι κάτοικοι της Ευρώπης:
    Εξετάζει τον πληθυσμό της Ευρώπης, την εξέλιξή του στο χρόνο, τη γεωγραφική κατανομή του, την πολιτική διαίρεση της ηπείρου, τις μεγάλες πόλεις και τη γεωγραφική κατανομή τους, όπως επίσης και τη γεωγραφική κατανομή γλωσσών και θρησκειών. Όπου κρίνεται αναγκαίο, το μάθημα καταλήγει στην εξέταση του συγκεκριμένου χαρακτηριστικού στον ελληνικό χώρο (για παράδειγμα, πληθυσμός, πόλεις και διοικητική διαίρεση της Ελλάδας). Η ενότητα κλείνει με τη μελέτη των βαλκανικών χωρών, οι οποίες αποτελούν τον άμεσο περιβάλλοντα χώρο της Ελλάδας.
    Οι οικονομικές δραστηριότητες των Ευρωπαίων:
    Η ενότητα αυτή περιλαμβάνει περιορισμένες σε ποικιλία και έκταση πληροφορίες για την ανάπτυξη των διαφόρων τομέων της παραγωγής στον ευρωπαϊκό χώρο. Το κέντρο βάρους της ενότητας δε βρίσκεται στην απαρίθμηση προϊόντων και ποσοτήτων, αλλά στους παράγοντες, οι οποίοι καθορίζουν την ανάπτυξη των διαφόρων οικονομικών δραστηριοτήτων.
     
    ΣΤΟΧΟΙ
     
    Με τη διδασκαλία της Γεωλογίας – Γεωγραφίας στην Β' τάξη του Γυμνασίου, επιδιώκονται για τους μαθητές οι επιμέρους βασικοί στόχοι: ­
    • Να ερμηνεύουν φαινόμενα και διαδικασίες που ξεφεύγουν από την άμεση παρατήρηση και συχνά απαιτούν αυξημένη ικανότητα αφηρημένης σκέψης και συνδυασμού δεδομένων (π.χ. για τη μελέτη των γεωλογικών φαινομένων).
    • Να χρησιμοποιούν με σχετική ευχέρεια ορισμένες απλές, αλλά εξειδικευμένες μεθόδους μελέτης δεδομένων που συνδέονται με τη Γεωλογία και τη Γεωγραφία (π.χ. αξιοποίηση χαρτών, γραφημάτων και άλλων πληροφοριών, συνεργασία για την υλοποίηση σχεδίων εργασίας κτλ.).
    • Να αξιολογούν και να αξιοποιούν τα αποτελέσματα των παρατηρήσεών τους, ώστε να προτείνουν λύσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα.
    • Να αναπτύσσουν τις απαραίτητες διαθέσεις και στάσεις που θα τους επιτρέψουν να ενταχθούν ομαλά και δημιουργικά στο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον τους.