1. Οδυσσέας Ελύτης Πίνοντας ήλιο κορινθιακό
ΘΕΜΑ: Οι όμορφες του ποιητή μέσα στην φύση.
ΒΑΣΙΚΗ ΙΔΕΑ: Η στενή σχέση του ποιητή με τη .
Χωρισμός ενοτήτων
1Η ΕΝΟΤΗΤΑ: Οι θετικές του ποιητή μέσα στη φύση.
2Η ΕΝΟΤΗΤΑ: Η επίδραση στον ποιητή από την άμεση επαφή του με τη φύση
Ερ. 1 σελ 11
Σε όλο το ποίημα προβάλλεται η του ποιητή με τη φύση. Ιδιαίτερα όμως στους στίχους 1-5 και 9-10, διότι εκεί αναφέρονται οι του ποιητή μέσα στη φύση – συμμετέχει σε αυτήν. Δεν είναι απλώς θεατής. Κυριαρχία , ενεργητικής φωνής, ζωντανές γεμάτες κίνηση και αφήγηση.
Ερ.2 σελ 11
Πίνει
Διαβάζει
Δρασκελίζει
με καμάκι
Βρίσκει τα που ο ψαλμός του ήλιο αποστηθίζει και τη ζωντανή στεριά που ο πόθος χαίρεται ν’ ανοίγει (ενέργειες αποτέλεσμα των προηγουμένων)
Πίνει
Κόβει
Χώνει το του στις φυλλωσιές του ανέμου
Φεύγει με μια ματιά
Μέσα από αυτές τις ενέργειες ο ποιητής έρχεται σε με τη φύση και ψυχικά και σωματικά. Αναζωογονημένος από τη φύση γεμίζει με ο ίδιος και ο κόσμος. Με τη φαντασία και το όνειρο ο κόσμος γίνεται (και κυριολεκτικά και μεταφορικά: αγνός, ηθικός γεμάτος αγάπη, καλοσύνη.(ΣΚΕΨΟΥ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΟΥ ΓΡΑΦΤΗΚΕ κ ΣΧΟΛΙΑΣΕ!!!).
Το ρήμα «φεύγω» δηλώνει διάθεση φυγής σε αυτόν τον ανανεωμένο κόσμο. Εκεί θέλει να ανήκει και ο ποιητής.
ΕΡ. 3 σελ 11
Το ρήμα «πίνω» το συναντούμε φορές μέσα στο ποίημα (στ1 και 9). Στο στ.1 χρησιμοποιείται και σημαίνει . Δηλώνεται η άμεση, και σχέση του ποιητή με τη φύση. Μπορεί επίσης ρουφώντας ήλιο(πηγή ζωής), να ρουφά ζωή, ενέργεια, όπως και καθετί στη φύση. Στο στ.9 χρησιμοποιείται . Απολαμβάνει το νερό. Άλλο ένα στοιχείο για τη ζωή.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗΣ
Στιχουργία: Δύο στροφές (8 και 7). Μοντέρνα ποίηση: Γραμμένο σε στίχο, χωρίς , χωρίς , χωρίς αριθμό σε κάθε στίχο. Απουσία (εκτός από δύο τελείες στο τέλος κάθε στροφής). Κάθε στίχος αρχίζει με , ακόμα και όταν δεν είναι απαραίτητο
ΓΛΩΣΣΑ - ΥΦΟΣ : Γλώσσα: απλή – . Διακρίνεται η χρήση της γλώσσας με συνδυασμούς λέξεων π.χ. τάμα ψάρι, τολμηρές μεταφορές π.χ. τα φύλλα που ο ψαλμός του ήλιου αποστηθίζει . Ύφος: λυρικό και , χάρις στις εικόνες που υπάρχουν(παράδοξες και τολμηρές). Κυριαρχούν τα και τα . Κυριαρχία ρημάτων δείχνει , κίνηση, ζωντάνια. Στις πάρα πολλές μεταφορές υπάρχει και (στ. 1-5, 9-10)
Αφηγηματικά στοιχεία: αφήγηση – ενέργειες στη φύση που αναζωογονούν τον ποιητή. Όλα παρουσιάζονται στο , ακόμα και αν έχουν συμβεί στο παρελθόν(η β στροφή αποτέλεσμα α στροφής, άρα η α στροφή θα έπρεπε σε παρελθόν)
ΕΚΦΡΑΣΤΙΚΑ ΜΕΣΑ: Μεταφορές: πίνοντας ήλιο κορινθιακό, διαβάζοντας τα μάρμαρα. Προσωποποιήσεις: ο ψαλμός του ήλιο αποστηθίζει. Εικόνες(): «πίνοντας ήλιο κορινθιακό», «πίνω νερό, κόβω καρπό»