Μάθημα : ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ - Γ4

Κωδικός : 1727010241

1727010241  -  ΜΙΧΑΗΛ ΣΦΥΡΑΚΗΣ

Ενότητες - Μάθημα 9 - Επίλυση Απλών Αριθμητικών Προβλημάτων

Μάθημα 9 - Επίλυση Απλών Αριθμητικών Προβλημάτων

Επίλυση Απλών Αριθμητικών Προβλημάτων

Η χρήση των μεταβλητών μας βοηθάει να λύνουμε διάφορα προβλήματα στα οποία χρειάζεται να αποθηκεύουμε προσωρινά δεδομένα και να υπολογίζουμε πιο σύνθετες αριθμητικές παραστάσεις με διαφορετικά δεδομένα κάθε φορά. Για την επίλυση αριθμητικών προβλημάτων συνδυάζουμε τις εντολές της Logo που έχουμε μάθει μέχρι τώρα, δηλαδή τις εντολές Κάνε, Ερώτηση, Απάντηση, Δείξε, Ανακοίνωση, Επανάλαβε, καθώς και τις εντολές για τη δημιουργία διαδικασιών.

Παράδειγμα 1 - Υπολογισμός Εμβαδού Τριγώνου

Για παράδειγμα, αν θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα υπολογισμού του εμβαδού ενός τριγώνου θα πρέπει να δημιουργήσουμε μια νέα διαδικασία μέσα στην οποία θα ζητάμε να μας δοθεί η βάση και το ύψος του τριγώνου και έπειτα θα υπολογίζουμε το Εμβαδό του βάση του γνωστού τύπου \(Ε=\frac{β \times υ}{2}\), όπως φαίνεται παρακάτω:

για ΕμβαδόΤριγώνου
;Εισαγωγή δεδομένων
ερώτηση [Δώσε τη βάση]
κάνε "β απάντηση
ερώτηση [Δώσε το ύψος]
κάνε "υ απάντηση
;Υπολογισμός εμβαδού
κάνε "ε (:β * :υ) / 2
;Εμφάνιση αποτελέσματος
ανακοίνωση (φρ [Το εμβαδό του τριγώνου
είναι] :ε)
τέλος

Το όνομα που δώσαμε στη διαδικασία είναι ΕμβαδόΤριγώνου και οι 6 εντολές που χρησιμοποιήσαμε μέσα στη διαδικασία είναι ερώτηση, απάντηση, κάνε και ανακοίνωση. Οι 3 γραμμές σε πράσινο χρώμα που αρχίζουν με ελληνικό ερωτηματικό είναι σχόλια, δηλαδή επεξηγήσεις για τις εντολές, και δεν χρειάζονται για τη λύση του προβλήματος αλλα μόνο για να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε τι ακριβώς κάνει η διαδικασία. Έτσι στην αρχή καταλαβαίνουμε ότι εισάγουμε τα δεδομένα μας ζητώντας από το χρήστη να μας δώσει τη βάση και το ύψος με τις εντολές ερώτηση και τις τιμές αυτές τις βάζουμε στις μεταβλητές β και υ με την εντολή κάνε. Έπειτα υπολογίζουμε το εμβαδό βάση του μαθηματικού τύπου που μας δίνεται αφού γνωρίζουμε πλέον τις τιμές της βάσης (β) και του ύψους (υ) και το αποτέλεσμα το βάζουμε στη μεταβλητή ε με την εντολή κάνε. Τέλος εμφανίζουμε το αποτέλεσμα, την τιμή του εμβαδού δηλαδή που έχουμε υπολογίζει με μια εντολή ανακοίνωση.

Παράδειγμα 2 - Υπολογισμός Εμβαδού και Περιμέτρου Κύκλου

Για να λύσουμε το πρόβλημα υπολογισμού του εμβαδού και της περιμέτρου κύκλου θα πρέπει να δημιουργήσουμε αυτή τη φορά μια νέα διαδικασία μέσα στην οποία θα ζητάμε να μας δοθεί η ακτίνα μόνο του κύκλου που είναι το μόνο δεδομένο που χρειαζόμαστε μαζί με την τιμή του π και έπειτα θα υπολογίζουμε το Εμβαδό του και την Περίμετρό του βάση των γνωστών τύπων \(Εμβ={π \times ρ^2}\) και \(Περ={2 \times π \times ρ}\), όπως φαίνεται παρακάτω:

για Κύκλος
;Εισαγωγή δεδομένων
ερώτηση [Δώσε την ακτίνα]
κάνε "ρ απάντηση
κάνε "π 3,14
;Υπολογισμός εμβαδού και περιμέτρου
κάνε "εμβ :π * (δύναμη :ρ 2)
κάνε "περ 2 * :π * :ρ
;Εμφάνιση αποτελέσματος
ανακοίνωση (φρ [Το εμβαδό του κύκλου
είναι ] :εμβ [ και η περίμετρός
του είναι] :περ)
τέλος

Το όνομα που δώσαμε στη διαδικασία αυτή τη φορά είναι Κύκλος. Στην αρχή εισάγουμε τα δεδομένα μας ζητώντας από το χρήστη να μας δώσει την ακτίνα με την εντολή ερώτηση και την τιμή αυτή τη βάζουμε στη μεταβλητή ρ με την εντολή κάνε. Με την εντολή κάνε βάζουμε και την τιμή 3,14 που γνωρίζουμε στη μεταβλητή π. Έπειτα υπολογίζουμε το εμβαδό και την περίμετρο βάση των μαθηματικών τύπων που μας δίνονται αφού γνωρίζουμε πλέον την τιμή της ακτίνας (ρ) αλλά και της σταθεράς π  και το αποτέλεσμα κάθε φορά το βάζουμε στις μεταβλητές εμβ και περ αντίστοιχα με την εντολή κάνε. Τέλος εμφανίζουμε το αποτέλεσμα, δηλαδή την τιμή του εμβαδού και της περιμέτρου που έχουμε υπολογίζει με μια εντολή ανακοίνωση.

Μια ποιο αναλυτική παρουσίαση του πρώτου παραδείγματος για τον υπολογισμό του εμβαδού τριγώνου μπορείτε να δείτε στο βίντεο "Επίλυση Απλών Αριθμητικών Προβλημάτων".