Μάθημα : Χρωματικός κώδικας αντιστάσεων

Κωδικός : 3040050388

3040050388  -  ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΡΕΤΣΙΝΑΣ

Ενότητες - 2η Φάση Παρουσίαση πληροφοριών

2η Φάση Παρουσίαση πληροφοριών

 

Παρουσίαση της θεωρίας της ενότητας.

Συζητήσεις
...για απορίες και συζητήσεις
Στον συγκεκριμένο χώρο συζητήσεων έχετε όλοι πρόσβαση να διαβάσετε και να στείλετε μηνύματα

Στοιχεία θεωρίας

Οι χρωματικοί κώδικες χρησιμοποιούνται στην Ηλεκτρολογία και την Ηλεκτρονική  ως ένδειξη για τα χαρακτηριστικά κάποιου ηλεκτρονικού εξαρτήματος. Εμφανίζονται με τη μορφή χρωματικών δακτυλιοειδών λωρίδων, που τυπώνονται στην επιφάνεια του εξαρτήματος και υποδηλώνουν διάφορες πληροφορίες, όπως π.χ. την τιμή του, την ανοχή, το θερμικό συντελεστή κ.α. Στο χρωματικό κώδικα τεσσάρων λωρίδων- είναι οποίο συνηθισμένος- οι τρεις πρώτες λωρίδες φανερώνουν την τιμή του εξαρτήματος και η τέταρτη την ανοχή (όρια μεταβολής) της τιμής της αντίστασης. Υπάρχουν χρωματικοί κώδικες με πέντε ή έξι λωρίδες, αλλά η εμφάνισή τους είναι ιδιαιτέρως περιορισμένη. Ο χρωματικός κώδικας εμφανίζεται κατά κόρον στις ηλεκτρικές αντιστάσεις άνθρακα (είναι μικρής ισχύος και χρησιμοποιούνται σε κυκλώματα ασθενών ρευμάτων και συστήματα αυτομάτου ελέγχου). Αντιθέτως, δεν εμφανίζεται στις ηλεκτρικές αντιστάσεις σύρματος (έχουν μεγάλη ισχύ και χρησιμοποιούνται για να μετατρέπουν την ενέργεια του ηλεκτρικού ρεύματος σε θερμότητα). Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται οι τιμές που αντιστοιχούν σε κάθε χρώμα σύμφωνα με το πρότυπο  EIA-RS-279 του Συνδέσμου Ηλεκτρονικών Βιομηχανιών (Electronic Industries Alliance, EIA).

 

 

Μεθοδολογία – βήματα υπολογισμού της τιμής μιας ηλεκτρικής αντίστασης με τη χρήση χρωματικού κώδικα.

Βήμα 1ο : Κρατήστε με τέτοιον τρόπο την αντίσταση ώστε η χρυσή ή ασημένια λωρίδα να βρίσκεται  στη δεξιά πλευρά της.

Βήμα 2ο : Κοιτάξτε το χρώμα των δύο πρώτων λωρίδων από τα αριστερά. Αυτές αντιστοιχούν στα δύο πρώτα ψηφία της τιμής της αντίστασης. Χρησιμοποιήστε τον χρωματικό πίνακα για να προσδιορίσετε τις τιμές των δύο πρώτων ψηφίων.

Βήμα 3ο : Κοιτάξτε την τρίτη λωρίδα από τα αριστερά. Αυτή αντιστοιχεί στην τιμή του πολλαπλασιαστή. Βρείτε την τιμή από τον χρωματικό πίνακα.

Βήμα 4ο : Πολλαπλασιάστε τα δύο ψηφία που βρήκατε από το βήμα 2ο με τον αριθμό από το βήμα 3ο . Αυτή είναι η τιμή της αντίστασης σε ohm .

Βήμα 5ο : Η τέταρτη λωρίδα υποδηλώνει την ακρίβεια της τιμής της αντίστασης. Η χρυσή λωρίδα σημαίνει ότι η τιμή της αντίστασης έχει 5% ανοχή και η ασημένια 10% από την τιμή που διαβάσατε από τις λωρίδες , με βάση τον χρωματικό κώδικα.

 

Παραδειγματα υπολογισμού

Παράδειγμα 1

(Αντίσταση με 4 χρωματικές λωρίδες)

Στην παραπάνω αντίσταση έχουμε Κίτρινη λωρίδα και Βιολετί για την τιμή της αντίστασης, Κόκκινη για τον πολλαπλασιαστή και χρυσή για την ανοχή.

    Κίτρινο: 4

    Βιολετί: 7

    Κόκκινο X100

R=47X100 = 4700Ω με ανοχή +-5%

Παράδειγμα 2

(Αντίσταση με 5 χρωματικές λωρίδες)

Στην παραπάνω αντίσταση έχουμε 5 λωρίδες. τα τρία πρώτα χρώματα είναι η τιμή της αντίστασης (4-7-5 και η μπλέ λωρίδα είναι ο πολλαπλασιαστής (x1ΜΩ).

Η χρυσή λωρίδα στο τέλος είναι η ανοχή (+-5%). Προσοχή γιατί στις αντιστάσεις των 5 λωρίδων η τελευταία λωρίδα μπορεί να σημαίνει και κάτι άλλο (βλ. τον αρχικό πίνακα)

  • Κίτρινο: 4
  • Βιολετί: 7
  • Πράσινο: 5
  • Μπλε: X 1M
  • Χρυσό: +-5%

R=475X1000000 = 475ΜΩ με ανοχή +-5%

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του χρωματικού κώδικα

Μία εναλλακτική λύση έναντι του χρωματικού κώδικα θα ήταν να τυπώνονται τα διάφορα χαρακτηριστικά μεγέθη πάνω στο εξάρτημα με την μορφή απλού κειμέ νου.Η λύση αυτή όμως παρουσιάζει δύο μειονεκτήματα:

(i) είναι επιβεβλημένη η χρήση μεγεθυντικού φακού για την ανάγνωση των διαφόρων τιμών, ιδίως όταν πρόκειται για μικρού μεγέθους εξαρτήματα, και

(ii) οι χρωματικές λωρίδες είναι πολύ πιο ανθεκτικές στο χρόνο και δεν φθείρονται εύκολα. Από τα παραπάνω γίνεται εύκολα κατανοητό ότι τα δύο αυτά χαρακτηριστικά αποτελούν τα βασικά πλεονεκτήματα και είναι η αιτία της εκτεταμένης χρήσης του χρωματικού κώδικα.

Αντιθέτως, το κύριο μειονέκτημα του χρωματικού κώδικα είναι το γεγονός ότι η ποιότητα των χρωμάτων υποβαθμίζεται σημαντικά με το χρόνο, την οξείδωση ή/και την υπερθέρμανση του εξαρτήματος. Έτσι κάποιος μπορεί να μπερδέψει το κόκκινο με το καφέ ή το πορτοκαλί. Επομένως, η αλλοίωση των χρωμάτων είναι πιθανό να οδηγήσει σε λάθος ανάγνωση των τιμών του εξαρτήματος. Πρόβλημα μπορεί να υπάρξει επίσης εάν πάνω στο εξάρτημα επικαθίσει σκόνη και βρωμιά ή όταν η ανάγνωση του χρωματικού κώδικα γίνει υπό συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις επιβάλλεται η- άμεση ή έμμεση- μέτρηση της τιμής του εξαρτήματος ή η μαθηματική επίλυση (ανάλυση) της συμπεριφοράς του κυκλώματος.