Μάθημα : ΤΠΕ Β΄ Τάξη
Κωδικός : 9280003113
-
Θεματικές Ενότητες
-
1. Γνωρίζω και χειρίζομαι τον υπολογιστή
-
2. Δημιουργώ και εκφράζομαι με τη Ζωγραφική
-
3. Δημιουργώ με τον κειμενογράφο
-
4. Γνωρίζω το Διαδίκτυο
-
5. Επικοινωνώ και συνεργάζομαι
-
6. Μοντελοποιώ με εννοιολογικούς χάρτες
-
7. Υλοποιώ σχέδια εργασίας/έρευνας (project) με τις ΤΠΕ
-
8. Οικοδομώ ψηφιακή παιδεία και γραμματισμό
-
*9. Γνωρίζω τον προγραμματισμό
-
*10. Ευέλικτη ζώνη Διατροφή
-
1. Γνωρίζω και χειρίζομαι τον υπολογιστή
3. Δημιουργώ με τον κειμενογράφο
Κάνουμε ασκήσεις με το πληκτρολόγιο.
Ασκήσεις από το σχολικό βιβλίο της γλώσσας
Πληκτρολογώντας
Η αλλαγή από ελληνικούς σε λατινικούς χαρακτήρες και αντίστροφα γίνεται από τη γραμμή γλώσσας που βρίσκεται συνήθως στο κάτω δεξιά μέρος της οθόνης. Επιλέγετε EN για λατινικούς χαρακτήρες και EL για ελληνικούς.
Για να βάλετε τόνο σε ένα φωνήεν πρέπει να πατήσετε το πλήκτρο του τόνου (βρίσκεται δεξιά από το Λ και δείχνει ένα : και ένα ;) δεν θα φανεί κάτι στην οθόνη ακόμα, και μετά να πατήσετε το φωνήεν.
Για να γράψετε αριθμούς σε ένα κείμενο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα πλήκτρα στη δεύτερη σειρά του πληκτρολογίου, ή τα πλήκτρα στη δεξιά πλευρά του πληκτρολογίου αφού πρώτα έχει ενεργοποιηθεί το αριθμητικό πληκτρολόγιο, (πλήκτρο Num Lock και φωτεινή ένδειξη).
Τα βοηθητικά πλήκτρα είναι τα <Shift> ή βελάκι προς τα πάνω, <Ctrl> και <Alt>. Όταν μας λένε ότι πρέπει να πατήσουμε ένα βοηθητικό πλήκτρο π.χ. το <Shift> και ένα άλλο πλήκτρο, π.χ. το 1 τότε πρέπει να κρατάμε πατημένο το <Shift> και ταυτόχρονα να πατήσουμε κανονικά μια φορά το άλλο πλήκτρο, μετά αφήνουμε και το <Shift>.
Οι ειδικοί χαρακτήρες είναι τα σύμβολα που βρίσκονται στο πάνω μέρος ενός πλήκτρου, για παράδειγμα: ! @ # $ % ^. Για να γράψουμε αυτά τα σύμβολα πρέπει να πατάμε το <Shift> και τα πλήκτρα 1 2 3 4 5 6 αντίστοιχα.
Για να βάλετε το ελληνικό ερωτηματικό ή την άνω κάτω τελεία θα πρέπει:
Για να βάλουμε τα διαλυτικά πρέπει να πατήσουμε το <Shift> και τον τόνο. Για να βάλουμε διαλυτικά και τόνο πρέπει να πατήσουμε ταυτόχρονα το Δεξί <Alt> και τον τόνο ή shift και W.
Η αλλαγή γραμμής γίνεται πατώντας το πλήκτρο Enter.
Ανάμεσα στις λέξεις πατάμε το κενό μόνο μια φορά. Όταν βάζουμε τελεία, κόμμα, θαυμαστικό, ερωτηματικό, ή άνω κάτω τελεία, δεν αφήνουμε κενό πριν από αυτά αλλά μόνο μετά από αυτά. |