Μάθημα : Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (Ε ΤΑΞΗ)
Κωδικός : 9300130201
Υπολογιστικά Φύλλα (1)
Αυτήν την εβδομάδα θα ασχοληθούμε με τα Υπολογιστικά Φύλλα, τα οποία είχαμε δει και στην τάξη.
Τα Υπολογιστικά Φύλλα είναι ένα λογισμικό που μοιάζει σε αρκετά σημεία με τον Επεξεργαστή Κειμένου. Όπως στον Επεξεργαστή Κειμένου έτσι και στο λογισμικό Υπολογιστικά Φύλλα συναντάμε τη γραμμή μενού και τη γραμμή εργαλείων. Κάτω από την γραμμή εργαλείων υπάρχει η περιοχή, όπου μπορούμε να εισάγουμε τα δεδομένα μας. Η περιοχή αυτή χωρίζεται σε γραμμές και στήλες και αποτελεί ένα Υπολογιστικό Φύλο. Η κάθε γραμμή παίρνει όνομα από τον αριθμό που βρίσκεται στα αριστερά της (π.χ. 1, 2, 3, 4, 5, 6 ...). Η κάθε στήλη παίρνει όνομα από το λατινικό κεφαλαίο γράμμα που βρίσκεται στην κεφαλή της (π.χ. A, B, C, D, E, F, ...). Η τομή μιας γραμμής και μιας στήλης δημιουργεί ένα πλαίσιο, που ονομάζεται κελί. Στο κάθε κελί μπορεί να δοθεί ένα μοναδικό όνομα από το γράμμα της στήλης και τον αριθμό της γραμμής στην οποία βρίσκεται (π.χ. A1, B3, C12, F8, ...) και ονομάζεται Διεύθυνση κελιού. Σε κάθε κελί μπορούμε να πληκτρολογήσουμε κάποιο δεδομένο (αριθμό, κείμενο, ημερομηνία, ώρα κ.λπ.) όπως έχουμε ήδη πει και εφαρμόσει στην τάξη.
Παρακολουθήστε το παρακάτω διαδραστικό βιντεομάθημα από το Φωτόδεντρο που στοχεύει στην εξοικείωση των μαθητών με το περιβάλλον του λογισμικού υπολογιστικού φύλλου και την κατανόηση της έννοιας της διεύθυνσης κελιού, μέσα από την υλοποίηση μιας μικρο-δραστηριότητας. (Μπορεί να σας ζητηθεί να επιτραπεί η χρήση του Adobe Flash Player.)
Εισαγωγή στο Υπολογιστικό Φύλλο
Ύστερα, πατήστε στον τίτλο της ενότητας για να κάνετε μια άσκηση.
Πατήστε στο ακόλουθο αρχείο Word και κάντε λήψη στον υπολογιστή σας. Αφού κάνετε την άσκηση που περιγράφεται, αποθηκεύστε το αρχείο σας (από το λογισμικό Υπολογιστικού Φύλλου )με το ονοματεπώνυμό σας (π.χ. Αποταμίευση_Κωτσιοπούλου). Τέλος, να μου το αποστείλετε μέσω μηνύματος (με επισύναψη αρχείου) ή στο προσωπικό μου e-mail 13parasiempre@gmail.com (με επισύναψη αρχείου).