Μάθημα : ΧΗΜΕΙΑ Β' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Κωδικός : G1297139
-
Θεματικές Ενότητες
-
Μάθημα 21: 2.11 Χημική εξίσωση
-
Μάθημα 20: Χημική εξίσωση
-
Μάθημα 18: Χημική αντίδραση
-
Μάθημα 17: Τα ιόντα
-
Μάθημα 16: Υποατομικά σωματίδια
-
ΜΑΘΑΙΝΩ ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ 4
-
Μάθημα 14: 2.10 Σύμβολα χημικών στοιχείων και χημικών ενώσεων
-
Μάθημα 13 : 2.8 Άτομα και μόρια
-
Μάθημα 12: 2.6.2 Φυσικές σταθερές των χημικών ουσιών
-
ΜΑΘΑΙΝΩ ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ 3
-
ΜΑΘΑΙΝΩ ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ 2
-
ΜΑΘΑΙΝΩ ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ 1
-
Μάθημα 11: 2.6.1 Ηλεκτρολυτική διάσπαση του νερού
-
Μάθημα 10: Περιεκτικότητα διαλύματος - Εκφράσεις περιεκτικότητας
-
Μάθημα 9: Περιεκτικότητα διαλύματος στα εκατό μάζα προς όγκο (% w/v) - Περιεκτικότητα διαλύματος στα εκατό όγκο προς όγκο (% v/v)
-
Μάθημα 8: Περιεκτικότητα διαλύματος στα εκατό μάζα προς μάζα (% w/w)
-
Μάθημα 7: Τα διαλύματα
-
Μάθημα 6: Διαχωρισμός ομογενών μειγμάτων
-
Μάθημα 5: Διαχωρισμός ετερογενών μειγμάτων
-
Μάθημα 4: Μείγματα
-
Μάθημα 3: Το νερό στη ζωή μας
-
Μάθημα 2: Καταστάσεις των υλικών
-
Μάθημα 1: Τι είναι η Χημεία και γιατί τη μελετάμε.
-
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Β
-
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Α
-
Μάθημα 21: 2.11 Χημική εξίσωση
Μάθημα 6: Διαχωρισμός ομογενών μειγμάτων
Μάθημα 6
Οι ανάγκες του ανθρώπο και ο τεχνολογικός πολιτισμός έχουν ανάγκη από ουσίες σε καθαρή κατάσταση. Ένας από τους κυριώτερους σκοπούς της Χημείας είναι η παρασκευή καθαρών ουσιών. Η ανάγκη αυτή οδήγησε, από τα πρώτα κιόλας χρόνια του ανθρώπου, στην επινόηση μεθόδων διαχωρισμού των μειγμάτων. Στο σημερινό μάθημα θα δούμε μερικές από τις μεθόδους που χρησιμοποιούμε για τον διαχωρισμό ομογενών μειγμάτων.
2.5Β Διαχωρισμός ομογενών μειγμάτων
1. Εκχύλιση
Είναι μια τεχνική διαχωρισμού μειγμάτων που στηρίζεται στο ότι κάποιο συστατικό του μίγματος προτιμά να διαλυθεί σε κάποιο διαλύτη (π.χ. ζεστό νερό ή οινόπνευμα) παρά να παραμείνει στο μείγμα. Το άρωμα από τα λουλούδια ή το άρωμα και τα συστατικά του τσαγιού από τα φύλλα τσαγιού διαχωρίζονται με εκχύλιση.
2. Εξάτμιση
Η μέθοδος έχει εφαρμογή σε ομογενές μείγμα στερεού σε υγρό και την χρησιμοποιούμε όταν μας ενδιαφέρει να παραλάβουμε το στερεό ενώ δεν θέλουμε το υγρό (συνήθως νερό) ,
3. Απόσταξη
Είναι μια τεχνική που διαχωρίζει συνήθως ομογενή μείγματα δύο υγρών των οποίων τα συστατικά έχουν διαφορετικό σημείο βρασμού. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε ομογενές μείγμα στερεού σε υγρό όταν μας ενδιαφέρει να παραλάβουμε όλα τα συστατικά.
4. Χρωματογραφία
Τα συστατικά του μείγματος διαχωρίζονται επειδή το ένα τρέχει πιο γρήγορα από το άλλο πάνω σε ένα μέσο προσρόφησης (πχ χαρτί). Χρησιμοποιήται σε έγχρωμα μείγματα. Με την μέθοδο αυτή δεν μπορούμε να συλλέξουμε τα συστατικά του μείγματος, μπορούμε όμως να διακρίνουμε από ποιές και πόσες χρωστικές αποτελείται.
Πολλές φορές για να διαχωρίσουμε ένα μείγμα χρησιμοποιούμε διαδοχικά πολλές μεθόδους. Όπως για να διαχωρίσουμε ένα ετερογενές μείγμα που αποτελείται από θείο και αλάτι.
Πηγές υλικού: Διαχωρισμός συστατικών μείγματος με εξάτμιση, Απόσταξη, Χρωματογραφία, Διήθηση και εξάμιση," Ο Θαυμαστός κόσμος της Χημείας για το Γυμνάσιο", https://ts.sch.gr/repo/online-packages/gym-chimeia-b-c/chemistry/common/people/people.htm
Εκχύλιση "Science & Education", Ιστολόγιο του Παναγιώτη Κουτεντάκη στο ΠΣΔ. ¨