Μάθημα : Φυσική Β Γυμνασίου
Κωδικός : G1701334
-
Θεματικές Ενότητες
ΕΝΟΤΗΤΑ 3 : ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Οι δυνάμεις δρουν πάνω μας καθημερινά, αν και πιθανότατα δεν τραβούν την προσοχή μας.
Η βαρύτητα μας κρατά στη γη και αναγκάζει τον πλανήτη μας να περιστρέφεται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο. Ηλεκτρομαγνητικές δυνάμεις μέσα στα άτομα του σώματός μας εμποδίζουν τα υποατομικά σωματίδια να διασκορπιστούν. Οι δυνάμεις τριβής μας επιτρέπουν να περπατάμε χωρίς να γλιστράμε, να τρέχουμε και να κρατάμε το ποτήρι. Το μαγνητικό πεδίο που δημιουργεί η Γη λειτουργεί ως ασπίδα και προστατεύει τη γη από την ηλιακή ακτινοβολία και τον ηλιακό άνεμο. Οι ηλεκτρικές συσκευές λειτουργούν μέσω της δράσης της ηλεκτρικής δύναμης.
Τι είναι όμως η δύναμη;
Θα προσπαθήσουμε μαζί να το ανακαλύψουμε στην ενότητα αυτή.
Σε πάρα πολύ αργή κίνηση η αλληλεπίδραση της ρακέτας με το μπαλάκι του τέννις στη διάρκεια του σερβίς.
Παράδειγμα εφαρμογής του νόμου του Hooke. Επανάληψη στα Ανάλογα Ποσά.
Μια εφαρμογή που βοηθάει να καταλάβουμε την έννοια του βάρους και να την διακρίνουμε απο την έννοια της μάζας σε διάφορα ουράνια σώματα.
Εφαρμογή με την οποία μπορούμε να μελετήσουμε την έννοια αδράνεια ενός σώματος.
Αν κάνουμε κλικ σε κάποιο σημείο στην οθόνη και σύρουμε τότε στο σώμα (η κουκίδα αναπαριστά ένα σώμα - υλικό σημείο) εφαρμόζεται δύναμη F η οποία είναι ανάλογη της απόστασης του σώματος από τον δείκτη του ποντικιού.
Αν η μάζα του σώματος είναι μεγάλη (μεγάλη αδράνεια) το σώμα είναι δυσκίνητο ξεκινάει δύσκολα, στρίβει δύσκολα και σταματάει δύσκολα. Στο σώμα ενεργεί δύναμη τριβής T που είναι ανάλογη της ταχύτητας (b η σταθερά απόσβεσης).
Αν καταργήσουμε την δύναμη F και δεν υπάρχει τριβή (b=0) τότε το σώμα συνεχίζει να κινείται ευθύγραμμα και ομαλά.
Αν πατήσετε το πλήκτρο SPACE κατα την διάρκεια της κίνησης τότε σταματά προσωρινά η προσομοίωση.
Αν τώρα πατήσετε το πλήκτρο SHIFT σχεδιάζεται η ακτίνα καμπυλότητας και το κέντρο της κυκλικής τροχιάς, τοποθετώντας τον δείκτη του ποντικιού στο κέντρο όταν δεν υπάρχει τριβή θα έχουμε μια ομαλή κυκλική κίνηση.