Μάθημα : ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Γ' ΕΠΑΛ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ

Κωδικός : T327138

T327138  -  ΦΩΤΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Ενότητες - 6ο Μάθημα: Έλεγχος φωτιστικού σημείου από δυο διακόπτες αλέ ρετούρ

6ο Μάθημα: Έλεγχος φωτιστικού σημείου από δυο διακόπτες αλέ ρετούρ

Σε πολλούς χώρους (υπνοδωμάτια, διαδρόμους, σκάλες) είναι αναγκαίο
η λειτουργία των φωτιστικών να γίνεται από δυο διαφορετικές θέσεις.

Οι διακόπτες που χρησιμοποιούνται για αυτή τη συνδεσμολογία ονομάζονται ακραίοι διακόπτες εναλλαγής (αλέ ρετούρ).

Με τη χρήση δυο διακοπτών αλέ ρετούρ
μπορούμε να ανάψουμε ένα φωτιστικό από τον ένα διακόπτη
και να το σβήσουμε από τον ίδιο  ή και από τον δεύτερο διακόπτη,
 δηλαδή μπορούμε να ανάβουμε και να σβήνουμε το φωτιστικό
από δυο διαφορετικά σημεία (θέσεις).

Σύνδεσμοι
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Electrapp

Γνωρίστε τα βασικά στοιχεία των Εσωτερικών Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων.
Χρησιμοποιήστε τις εφαρμογές και δοκιμάστε τις γνώσεις σας παίζοντας παιχνίδια.

Σύνδεσμοι
Συνδεσμολογία κυκλώματος εναλλαγής ( αλε ρετουρ )

Η Γ' τάξη των Ηλεκτρολόγων του Επαλ Πάρου ( Σχ. έτος 2016 - 2017 ) , οι ονομαζόμενοι electrodurex, σας παρουσιάζουν όσο πιο απλά γίνεται την συνδεσμολογία του κυκλώματος που όλοι έχουμε στα υπνοδωμάτια μας και ελέγχουμε το φωτιστικό του δωματίου μας από δυο σημεία χρησιμοποιώντας δυο διακόπτες εναλλαγής (αλε ρετουρ ) . Δείτε το.

Σύνδεσμοι
ΚΥΚΛΩΜΑ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΜΕ 2 ΑΚΡΑΙΟΥΣ ΔΙΑΚΟΠΤΕΣ ΕΝΑΛΛΑΓΗΣ (ΑΛΕ - ΡΕΤΟΥΡ)

Σε πολλούς χώρους (υπνοδωμάτια,διαδρόμους, κλιμακοστάσια) είναι αναγκαίο η λειτουργία των φωτιστικών να γίνεται από δύο διαφορετικές θέσεις. Οι διακόπτες που χρησιμοποιούμε για την συνδεσμολογία αυτή ονομάζονται ακραίοι διακόπτες εναλλαγής (αλέ - ρετούρ). 
Με την χρήση δύο διακοπτών ακραίων εναλλαγής μπορούμε να ανάψουμε ένα φωτισυτικό σημείο από έναν διακόπτη και να το σβήσουμε από τον ίδιο ή από τον άλλο διακόπτη.

Ο διακόπτης εναλλαγής ή αλέ ρετούρ διαθέτει ένα πλήκτρο. Εξωτερικά δεν μπορεί κάποιος να διακρίνει εάν ο διακόπτης είναι απλός, ακραίος αλέ ρετούρ ή μεσαίος αλέ ρετούρ.Το είδος του διακόπτη το αναγνωρίζουμε έφόσον δούμε τις επαφές του. Συγκεκριμένα ο διακόπτης με δύο σημεία σύνδεσης είναι απλός διακόπτης, με τρία σημεία σύνδεσης είναι διακόπτης εναλλαγής ακραίος και με τέσσερα σημεία σύνδεσης  διακόπτης εναλλαγής μεσαίος

 
Σύνδεσμοι
ProfiCAD

ProfiCAD

Λογισμικό για εύκολη και γρήγορη σχεδίαση ηλεκτρικών κυκλωμάτων & εγκαταστάσεων. Το profiCAD είναι ένα εύκολο, ευέλικτο και ελεύθερο λογισμικό για σχεδίαση ηλεκτρικών κυκλωμάτων εγκαταστάσεων, αυτοματισμού κ.λπ. –  το οποίο συνεχώς βελτιώνεται – και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από επαγγελματίες και εκπαιδευτικούς ηλεκτρολόγους, αλλά και από σπουδαστές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.

Κατεβάστε το ProfiCAD από εδώ.

Σύνδεσμοι
TinyCAD

TinyCAD

Το TinyCAD είναι ένα πρόγραμμα για να σας βοηθήσει να σχεδιάσετε διαγράμματα κυκλωμάτων. Έρχεται πλήρης με βιβλιοθήκες συμβόλων για να ξεκινήσετε αμέσως. Υπάρχει η δυνατότητα να εκτυπώσετε τα σχέδια σας, επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το TinyCAD για να εισάγετε τα σχέδια σας με αντιγραφή και επικόλληση σε ένα έγγραφο του Word ή την αποθήκευση ως bitmap PNG για το web.

Κατεβάστε το TinyCAD από εδώ.

Εργασίες
Εργασία 6ου μαθήματος: Σχεδίαση κυκλώματος διακόπτη ΑΛΕΡΕΤΟΥΡ με 2 ΑΚΡΑΙΟΥΣ που ελέγχει 1 φωτιστικό σημείο από 2 θέσεις με το σχεδιαστικό πρόγραμμα ProfiCAD

Χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα ProfiCAD, μέσω των πλαϊνών υπομενού (στα εικονίδια συμβόλων) hoyse electrical symbols και electrical installations, σχεδιάστε το μονογραμμικό και πολυγραμμικό ηλεκτρολογικό σχέδιο κυκλώματος διακόπτη ΑΛΕΡΕΤΟΥΡ (Aller Retour) που ελέγχει 1 φωτιστικό σημείο (λάμπα) από 2 ΘΕΣΕΙΣ (2 ΑΚΡΑΙΟΙ διακόπτες Αλερερτούρ), όπως φαίνεται στην παραπάνω εικόνα.
Στη συνέχεια μπορείτε να αποθηκεύσετε στον υπολογιστή σας το αρχείο που δημιουργήσατε (δίνοντάς του κι ένα όνομα) μέσω του Αρχείο/Αποθήκευση ως και να το υποβάλλετε σε αυτή την εργασία στο Επιλογή αρχείου.

Εναλλακτικά μπορείτε να ακολουθήσετε τη γνωστή διαδικασία (PrtSc, Ctrl+C, άνοιγμα εγγράφου Word, Ctrl+V).
Καλή επιτυχία!

Εργασίες
Εργασία 6ου μαθήματος: Σχεδίαση κυκλώματος διακόπτη ΑΛΕΡΕΤΟΥΡ με 2 ΑΚΡΑΙΟΥΣ που ελέγχει 1 φωτιστικό σημείο από 2 θέσεις με τη σχεδιαστική (android) εφαρμογή skedio

Χρησιμοποιώντας ττη σχεδιαστική (android) εφαρμογή skedio, σχεδιάστε το μονογραμμικό και πολυγραμμικό ηλεκτρολογικό σχέδιο κυκλώματος διακόπτη ΑΛΕΡΕΤΟΥΡ (Aller Retour) που ελέγχει 1 φωτιστικό σημείο (λάμπα) από 2 ΘΕΣΕΙΣ (2 ΑΚΡΑΙΟΙ διακόπτες Αλερερτούρ), όπως φαίνεται στην παραπάνω εικόνα.
Στη συνέχεια μπορείτε να αποθηκεύσετε στο κινητό ή στο τάμπλετ σας  ως αρχείο το σχέδιο που δημιουργήσατε (δίνοντάς του κι ένα όνομα), ακολουθώντας τη γνωστή διαδικασία ScreenShot και να το υποβάλλετε σε αυτήν εδώ την εργασία, αφού πρώτα ανοίξετε στον browser του κινητού σας τον σύνδεσμο του eclass του μαθήματος μας. 
Καλή επιτυχία!