Μάθημα : Εφαρμογές Πληροφορικής
Κωδικός : 1751041381
5ο ΛΥΚΕΙΟ - ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΕΑΔΑΚΗΣ
1) 1. Το υπολογιστικό νέφος (cloudcomputing) είναι η διάθεση υπολογιστικών πόρων μέσω διαδικτύου (π. χ. servers, apps κλπ), από κεντρικά συστήματα που βρίσκονται απομακρυσμένα από τον τελικό χρήστη, τα οποία τον εξυπηρετούν αυτοματοποιώντας διαδικασίες, παρέχοντας ευκολίες και ευελιξία σύνδεσης.Τα βασικά χαρακτηριστικά που διακρίνουν τις υπηρεσίες νέφους συνοψίζονται στα παρακάτω: Εξυπηρέτηση κατ’ απαίτηση: άμεσα και χωρίς καθυστέρηση ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει την υπηρεσία, όταν το επιθυμήσει, χωρίς να απαιτείται ανθρώπινη παρέμβαση. Ευρεία πρόσβαση στο δίκτυο: οι δυνατότητες είναι διαθέσιμες σε όλο το δίκτυο και είναι προσβάσιμες μέσα από σταθερούς μηχανισμούς και με οποιαδήποτε συνδεδεμένη συσκευή. Διαθεσιμότητα πόρων: η υπηρεσία χρησιμοποιεί πόρους όπως υπολογιστικό χρόνο και αποθηκευτικό χώρο, που μοιράζονται σε πολλούς χρήστες. Γρήγορη ευελιξία: η υπηρεσία μπορεί να κλιμακωθεί γρήγορα χωρίς πρόβλημα και να αντιμετωπίσει περιόδους ιδιαίτερα αυξημένου φόρτου. Υπηρεσία μέτρησης: η υπηρεσία καταγράφει τη χρήση, ώστε ανάλογα με τη χρήση να γίνεται χρέωση ή βελτιστοποίηση της υπηρεσίας. 5) Καταγράψτε μερικές εφαρμογές που χρησιμοποιούν υπηρεσίες νέφους. Κάποιες εφαρμογές που χρησιμοποιούν υπηρεσίες νέφους είναι το Facebook, το Instagram, το Google Drive και το Dropbox για αποθήκευση δεδομένων. Αυτές βασίζονται σε υποδομές νέφους για να αποθηκεύουν και να διαχειρίζονται τεράστιους όγκους δεδομένων σε πραγματικό χρόνο.
Στον τομέα των analytics, πολλές εφαρμογές και πλατφόρμες χρησιμοποιούν υπηρεσίες νέφους για την αποθήκευση, επεξεργασία και ανάλυση μεγάλων όγκων δεδομένων. Εδώ είναι μερικές σημαντικές εφαρμογές που αξιοποιούν το νέφος για analytics: Google Analytics Amazon Web Services (AWS) Analytics Tools: Amazon Redshift και το Amazon QuickSight Microsoft Power BI: Azure Cloud ,Google BigQuery,Tableau,IBM Watson Analytics: IBM Cloud,Snowflake
Αυτές οι εφαρμογές και πλατφόρμες αξιοποιούν τις υπηρεσίες νέφους για να προσφέρουν ισχυρές δυνατότητες ανάλυσης δεδομένων, αναφορές σε πραγματικό χρόνο και προβλέψεις, κάτι που είναι αναγκαίο για τις σύγχρονες επιχειρήσεις και οργανισμούς που διαχειρίζονται μεγάλες ποσότητες δεδομένων.
6.Η σύγχρονη επικοινωνία είναι όταν δύο ή περισσότερα μέρη είναι παρόντα και αλληλεπιδρούν σε πραγματικό χρόνο. Η ασύγχρονη επικοινωνία, από την άλλη πλευρά, είναι όταν τα μέρη αλληλεπιδρούν σε διαφορετικούς χρόνους, συχνά με καθυστέρηση μεταξύ των μηνυμάτων.
9.Πνευματική ιδιοκτησία ή πνευματικά δικαιώματα ή αλλιώς copyright ονομάζονται τα αποκλειστικά δικαιώματα των πνευματικών δημιουργών στο έργο τους. Παραχωρούνται από τον νόμο για ορισμένο χρόνο για να απαγορεύσουν σε τρίτους τη χρήση των έργων χωρίς την άδεια του δημιουργού. Η χρήση πειρατικού λογισμικού μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, όπως: Νομικές συνέπειες: Η πειρατεία λογισμικού είναι παράνομη και μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμα ή νομικές διαδικασίες. Ασφάλεια: Το πειρατικό λογισμικό συχνά περιέχει ιούς ή κακόβουλο λογισμικό, που μπορεί να παραβιάσει τα προσωπικά δεδομένα ή να προκαλέσει ζημιά στον υπολογιστή. Αναβάθμιση και υποστήριξη: Οι χρήστες του πειρατικού λογισμικού δεν έχουν πρόσβαση σε αναβαθμίσεις ή τεχνική υποστήριξη, με αποτέλεσμα το λογισμικό να είναι ευάλωτο σε επιθέσεις. Αναξιοπιστία: Το πειρατικό λογισμικό μπορεί να είναι ασταθές και να προκαλεί σφάλματα ή απώλεια δεδομένων. Η χρήση αυτών των προγραμμάτων εκθέτει τους χρήστες σε μεγάλους κινδύνους και μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την ασφάλεια και τη λειτουργία του συστήματός τους.
11. πως προστατευουμε τα προσωπικα τα προσωπικα δεδομενα μας στο διαδικτυο ; ενημερωνουμε τακτικα λειτουργικο συστημα και τις εφαρμογες του υπολογιστη ρυθμιζουμε καταλληλα τις επιλογες ασφαλειας του φυλλομετρητη μας προσεχουμε ποιους ιστοτοπους επισκεπτομαστε και ποια στοιχεια κατεβαζουμε απο το διαδικτυο δεν ανοιγουμε συνημμενα αρχεια σε μηνυματα ηλεκτρονικου ταχυδρομειου ποπυ μας αποστελλουν αγνωστοι εχουμε παντα εγκατεστημενο στον υπολογιστη μας λογισμικο ασφαλειας παιρνουμε σε τακτα χρονικα διαστηματα αντιγραφα ασφαλειας των αρχειων μας