Μάθημα : Εικαστικά Τρίτης και Τετάρτης (Νοἐμβρης 2020)
Κωδικός : 9020080201
9050602211 - ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ
Περιγραφή Μαθήματος

Σε αυτή την ενότητα υπάρχουν αναλυτικά οι περιγραφές των εργασιών στο μάθημα των εικαστικών για την Γ´και Δ᾽ δημοτικού του 3ου Δ. Σχολείου Παλλήνης και του Ολοήμερου Δ. Σχολείου Ανθούσας στα πλαίσια της τηλεκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2020-2021.
Ποιος ήταν ο Jean Debuffet;
O Ντιμπιφέ γεννήθηκε στις 1901 στη Χάβρη, γιος εύπορης οικογένειας. Σε ηλικία δεκαοκτώ ετών, εγκατέλειψε τη γενέτειρά του με σκοπό να σπουδάσει στο Παρίσι ζωγραφική. Φοίτησε μόλις για έξι μήνες στην Ακαδημία Julian, την οποία εγκατέλειψε προκειμένου να συνεχίσει τις σπουδές του αυτόνομα και να εργαστεί, ενώ το επόμενο διάστημα ανέπτυξε παράλληλο ενδιαφέρον στη λογοτεχνία, και τη μουσική. Το 1924, εγκατέλειψε τη ζωγραφική, αμφισβητώντας έντονα την αξία της ίδιας της τέχνης, και ταξίδεψε στην Αργεντινή όπου παρέμεινε για μία περίοδο τεσσάρων μηνών. Τον επόμενο χρόνο επέστρεψε στη Χάβρη και ξεκίνησε να εργάζεται στην επιχείρηση του πατέρα του.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1930, ανανεώθηκε το ενδιαφέρον του για τη ζωγραφική, στην οποία όμως αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά μετά το 1942. Η πρώτη του ατομική έκθεση πραγματοποιήθηκε το 1944. Πούλησε την οικογενειακή επιχείρησή του το 1947 και τα επόμενα χρόνια πραγματοποίησε τρία ταξίδια στην Αφρική και πολυάριθμες εκθέσεις, μέσα από τις οποίες απέκτησε διεθνή φήμη και αναγνώριση. Το 1962, ξεκίνησε η σημαντικότερη ίσως δημιουργική περίοδός του, κατά την οποία ολοκλήρωσε μία σειρά έργων που αναφέρονται με το γενικό τίτλο «κύκλος Hourloupe». Τα επόμενα χρόνια ολοκλήρωσε επίσης αρκετές αρχιτεκτονικές κατασκευές και γλυπτά, μεταξύ των οποίων και η Ομάδα των τεσσάρων δέντρων (Groupe de quatre arbres) στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, έργο που ολοκληρώθηκε κατά παραγγελία το 1972. Μετά την ίδρυση του Ιδρύματος Ντιμπιφέ (Dubuffet Foundation) στην περιοχή Périgny-sur-Yerres το 1974 και μέχρι το τέλος της ζωής του, ο Ντιμπιφέ παρέμεινε δραστήριος και συνέχισε το έργο του, επιστρέφοντας στη ζωγραφική και το σχέδιο. Πέθανε το 1985, στο Παρίσι.
Εργασία με αφορμή το έργο του Dubuffet.
Όπως είδαμε το έργο του Dubuffet στηρίζεται στο πως ο ίδιος χρησιμοποιεί διαφορετικών ειδών γραμμές, πολλά περίεργα σχήματα και τέσσερα περίπου χρώματα. Με βάση όλα τα παραπάνω θα δημιουργήσουμε τα δικά μας έργα παίρνοντας έμπνευση από το έργο του Ντυμπιφε.
Θα φτιάξουμε λοιπόν τις δικές μας ανθρώπινες φιγούρες με τις γραμμές, τα σχήματα και τα χρώματα του Dubuffet.
Καλή μας Επιτυχία.
Μετά από δυο αρκετά δύσκολες εργασίες σήμερα θα κάνουμε κάτι πιο εύκολο. Θα ζωγραφίσουμε με τρισδιάστατο τρόπο το χέρι μας. Όπως σας είπα είναι μια εύκολη εργασία αλλά αν δεν συγκεντρωθείτε για να φτιάξετε τις γραμμές όσο πιο σωστά γινεται δεν θα βγει σωστή η εργασία σας, δηλαδή δεν θα μπορέσουμε να δούμε το χέρι σας τρισδιάστατο.
Επίσης αυτός είναι ένας ωραίος τρόπος κάνοντας την εργασία αυτή κάθε χρόνο να παρατηρείτε πόσο μεγαλώνετε χρονιά με την χρονιά
Προσπάθησα οι γραμμές μου να ήταν όσο το δυνατόν πιο ευθείες αλλά δεν το κατάφερα οπότε εσείς προσέξτε λίγο παραπάνω από εμένα.
Πως θα δουλέψουμε τώρα. Με ένα μολύβι, αντιγράψτε το χέρι και τα δάχτυλά σας κάθετα (ή ακριβώς κάθετα) στο χαρτί.
Ξεκινήστε απο την κορυφή του χαρτιού σχεδιάζοντας ευθείες γραμμές οριζόντια και επαναλάβετε (οποιαδήποτε χρώματα ή όλα ή ένα χρώμα).
Όταν οι γραμμές σας αγγίζουν τα δάχτυλα ή το χέρι σας, κάντε μια καμάρα (μια καμπύλη) και κατεβείτε στην άλλη πλευρά του δακτύλου ή του χεριού.( Δειτε φωτογραφίες στα πολυμέσα )
Καλή επιτυχία σε όλους σας.
Την περίοδο της αποκριάς σε πολλά παιδιά αρέσει να ντύνονται και να μεταμορφώνονται όπως ο Joker από την σειρά κομιξ Μπατμαν. Στα επόμενα μαθήματα θα δημιουργήσουμε με απλό τρόπο μια εύκολη καρικατούρα του Joker ώστε να διασκεδάσουν τα παιδιά.
Σε αυτή την ενότητα των μαθημάτων θα γνωρίσουμε το έργο της Τουρκάλας ζωγράφου Φαχρελνισά Ζεΐντ (Fahrelnissa Zeid)
Το έργο της υπήρξε ποικιλόμορφο και χαρακτηρίζεται για τη σύνθεση Ισλαμικών και Βυζαντινών στοιχείων με επιρροές από τη δυτική τέχνη. Αναγνωρίζεται, επίσης, ως εκπρόσωπος της αφηρημένης και γεωμετρικής τέχνης.
Τι είναι η αφηρημένη τέχνη ομως; Με τον όρο αφηρημένη τέχνη αναφερόμαστε σε ένα μοντέρνο κίνημα στις εικαστικές τέχνες σύμφωνα με το οποίο αποκλείεται οποιαδήποτε αναφορά στην εξωτερική φυσική πραγματικότητα. Εναλλακτικά, μπορούμε να ορίσουμε ως αφηρημένη την μη παραστατική και μη αντικειμενική τέχνη.
Γεωμετρική σύγχρονη τέχνη είναι ο τρόπος να δημιουργούμε χρησιμοποιώντας πολλά γεωμετρικά στοιχεία όπως γεωμετρικά σχήματα από τα μαθηματικά σε διάφορα μεγέθη και με πολλά χρώματα.
Η Φαχρελνισά Ζεΐντ γεννήθηκε στην Πρίγκηπο της Κωνσταντινούπολης, υπήρξε κόρη του Τούρκου διπλωμάτη και ιστορικού Σακίρ Πασά, μέλος επιφανούς οικογένειας διανοουμένων και πολιτικών. Η ενασχόλησή της με τη ζωγραφική ξεκίνησε όταν ήταν σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών και υπήρξε από τις πρώτες γυναίκες που φοίτησαν στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Κωνσταντινούπολης. Ξεκίνησε τις σπουδές της το 1920 και το 1927 ταξίδεψε στο Παρίσι όπου σπούδασε στην Académie Ranson με δάσκαλο τον Ροζέρ Μπισιέρ (Roger Bissière).
Επιστρέφοντας στη γενέτειρά της φοίτησε υπό την επίβλεψη του Ναμκ Ισμαΐλ (Namık Ismail) στην Ακαδημία Καλών Τεχνών και το 1942 προσχώρησε στην ομάδα καλλιτεχνών D Group που είχε ιδρυθεί το 1933 και αποτελούνταν από νέους Τούρκους ζωγράφους. Από το 1934, υπήρξε σύζυγος του πρίγκιπα Ζεΐντ Ιμπν Χουσεΐν, ο οποίος διαδέχτηκε τον βασιλιά Φαϊσάλ Β', αν και ο ίδιος δεν βασίλεψε αλλά ανέλαβε ρόλο πρεσβευτή της Δημοκρατίας του Ιράκ.
Ατομικές εκθέσεις της πραγματοποιήθηκαν αρχικά στην Τουρκία, την περίοδο 1944-46, καθώς και στη δυτική Ευρώπη, όταν εγκαταστάθηκε εκεί εκ νέου. Το 1951, 1953 και 1954 συμμετείχε στο Salon des Réalités Nouvelles του Παρισιού, ενώ μεγάλη έκθεση έργων της πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα το 1964. Το 1975 εγκαταστάθηκε στο Αμάν της Ιορδανίας, όπου και ανέλαβε να διδάσκει στο Βασιλικό Ινστιτούτο Τέχνης. Στο Αμάν πραγματοποιήθηκε, επίσης, σημαντική αναδρομική έκθεσή της, στο Βασιλικό Κέντρο Τέχνης της πόλης.
Το έργο της περιλαμβάνει κυρίως ελαιογραφίες και υδατογραφίες, καθώς και λιθογραφίες και χαρακτικά. Οι πρώιμοι πίνακές της, με επιδράσεις από τη γαλλική ζωγραφική, απεικονίζουν πορτρέτα και σκηνές σε εσωτερικούς χώρους, ωστόσο κατά τη δεκαετία του 1940 στράφηκε περισσότερο στην αφηρημένη τέχνη. Συλλογές έργων της εκτίθενται σε μουσεία μοντέρνας τέχνης στο Παρίσι, στη Νέα Υόρκη, στο Σινσινάτι, στο Εδιμβούργο, στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα, ενώ αρκετά έργα της ανήκουν, επίσης, σε ιδιωτικές συλλογές.
Η Φαχρελνισά Ζεΐντ πέθανε το 1991 στο Αμμάν της Ιορδανίας. Άφησε πίσω της μια σημαντική πολιτιστική κληρονομιά που παρουσιάζει ποικίλες «αφηγήσεις» για την ανάπτυξη της σύγχρονης τέχνης.
Η εργασία μας για αυτή την ενότητα θα είναι να δημιουργήσουμε ένα δικό μας αφηρημένο έργο με παρόμοιο τρόπο όπως έκανε η Ζεΐντ.
1. Τσαλακώνουμε ένα λευκό χαρτί από το μπλοκ μας.
2. Σημειώνουμε όλες τις τσακίσεις του με ένα λεπτό μαύρο μαρκαδόρο ή μαρκαδοράκι.
3. Χρωματίζουμε κατάλληλα όλα τα σχήματα που προέκυψαν με τους τρόπους που έκανε και η Ζεΐντ.
Σήμερα θα σας βοηθήσω να φτιάξετε σχέδια με γεωμετρικά σχήματα, κυρίως με τρίγωνα. Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι:
-
Ένα χαρτί Α4
-
Μολύβι
-
Χάρακα (αν δεν έχετε δεν πειράζει)
-
Μαρκαδόρους ή ξυλομπογιές (όσοι έχετε και τα δυο είναι τέλειο θα τα χρησιμοποιήσουμε και τα δυο)
Στο χαρτί Α4 θα σχεδιάσετε με το μολύβι σας ένα απλό σχέδιο. Ένα ζώο, ένα πτηνό, ένα φρούτο, ένα τοπίο έναν άνθρωπο οτι εσείς θέλετε αρκεί να είναι λίγο μεγάλο. Εγώ έφτιαξα ένα δέντρο. Μόλις τελειώσετε με το περίγραμμα, με τον χάρακα σας θα ξεκινήσετε να γεμίσετε το εσωτερικό με τρίγωνα. Μη φοβηθείτε να βγείτε έξω από το όρια του περιγράμματος κάντε το, θα γίνει ακόμη πιο ωραία η ζωγραφιά σας. Ξανά μπορείτε να δείτε την δική μου εργασία. Αφού τελειώσετε με τα τρίγωνα ήρθε η ώρα για το χρώμα. Για κάθε διαφορετική περιοχή σχεδίου σας θα αποφασίσετε τι χρώματα θέλετε να έχει και θα δουλέψετε με αυτά. Στην δική μου εργασία για τα φύλλα του δέντρου χρησιμοποίησα διαφορετικά πράσινα ξυλομπογιές και μαρκαδόρους. Το ίδιο έκανα και με τον κορμό αλλά δυστυχώς εκεί δεν είχα πολλές επιλογές στα καφέ γι᾽αυτό έβαλα γκρι και κίτρινο με καφέ.
Αν δεν έχετε ιδέες δείτε και άλλα παραδείγματα στις αριστερά στην λίστα με τα εργαλεία στα πολυμέσα.
Εύχομαι καλή επιτυχία και καλή διασκέδαση με την σημερινή εργασία σας.
Ημερολόγιο
Ανακοινώσεις
Όλες...- - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -