Μάθημα : Εικαστικά Τρίτης και Τετάρτης (Νοἐμβρης 2020)
Κωδικός : 9020080201
Ζωγραφίζω όπως ο Ζαν Ντιμπιφέ (Jean Dubuffet).
Ποιος ήταν ο Jean Debuffet;
O Ντιμπιφέ γεννήθηκε στις 1901 στη Χάβρη, γιος εύπορης οικογένειας. Σε ηλικία δεκαοκτώ ετών, εγκατέλειψε τη γενέτειρά του με σκοπό να σπουδάσει στο Παρίσι ζωγραφική. Φοίτησε μόλις για έξι μήνες στην Ακαδημία Julian, την οποία εγκατέλειψε προκειμένου να συνεχίσει τις σπουδές του αυτόνομα και να εργαστεί, ενώ το επόμενο διάστημα ανέπτυξε παράλληλο ενδιαφέρον στη λογοτεχνία, και τη μουσική. Το 1924, εγκατέλειψε τη ζωγραφική, αμφισβητώντας έντονα την αξία της ίδιας της τέχνης, και ταξίδεψε στην Αργεντινή όπου παρέμεινε για μία περίοδο τεσσάρων μηνών. Τον επόμενο χρόνο επέστρεψε στη Χάβρη και ξεκίνησε να εργάζεται στην επιχείρηση του πατέρα του.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1930, ανανεώθηκε το ενδιαφέρον του για τη ζωγραφική, στην οποία όμως αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά μετά το 1942. Η πρώτη του ατομική έκθεση πραγματοποιήθηκε το 1944. Πούλησε την οικογενειακή επιχείρησή του το 1947 και τα επόμενα χρόνια πραγματοποίησε τρία ταξίδια στην Αφρική και πολυάριθμες εκθέσεις, μέσα από τις οποίες απέκτησε διεθνή φήμη και αναγνώριση. Το 1962, ξεκίνησε η σημαντικότερη ίσως δημιουργική περίοδός του, κατά την οποία ολοκλήρωσε μία σειρά έργων που αναφέρονται με το γενικό τίτλο «κύκλος Hourloupe». Τα επόμενα χρόνια ολοκλήρωσε επίσης αρκετές αρχιτεκτονικές κατασκευές και γλυπτά, μεταξύ των οποίων και η Ομάδα των τεσσάρων δέντρων (Groupe de quatre arbres) στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, έργο που ολοκληρώθηκε κατά παραγγελία το 1972. Μετά την ίδρυση του Ιδρύματος Ντιμπιφέ (Dubuffet Foundation) στην περιοχή Périgny-sur-Yerres το 1974 και μέχρι το τέλος της ζωής του, ο Ντιμπιφέ παρέμεινε δραστήριος και συνέχισε το έργο του, επιστρέφοντας στη ζωγραφική και το σχέδιο. Πέθανε το 1985, στο Παρίσι.
Εργασία με αφορμή το έργο του Dubuffet.
Όπως είδαμε το έργο του Dubuffet στηρίζεται στο πως ο ίδιος χρησιμοποιεί διαφορετικών ειδών γραμμές, πολλά περίεργα σχήματα και τέσσερα περίπου χρώματα. Με βάση όλα τα παραπάνω θα δημιουργήσουμε τα δικά μας έργα παίρνοντας έμπνευση από το έργο του Ντυμπιφε.
Θα φτιάξουμε λοιπόν τις δικές μας ανθρώπινες φιγούρες με τις γραμμές, τα σχήματα και τα χρώματα του Dubuffet.
Καλή μας Επιτυχία.